News55

Cannabis kan ge svårare covid-symptom

Artikelbild
Personer som använder cannabis löper större risk för svåra covid-symptom, enligt en ny studie. Arkivbild. (Foto: Markus Schreiber/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 juni 2024Publicerad: 23 juni 2024

Cannabisanvändning kan öka risken för svåra symptom vid covid-19. Det visar en ny studie av forskare vid Washington University School of Medicine i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama Network Open, undersöktes patientjournaler från över 72 000 personer som haft covid-19 under de första två åren av pandemin.

Forskarna upptäckte att de som använt cannabis minst en gång under året innan de blev sjuka löpte 80 procents större risk för att bli inlagda på sjukhus, och 27 procent större risk för att behöva intensivvård än de som inte gjort det.

Enligt studien utgör cannabisanvändning ungefär lika stora risker för att drabbas av svåra covid-19-symptom som vid vanlig rökning. Det skiljer sig dock när det kommer till risk för att dö i sjukdomen.

Rökare löper en avsevärt mycket högre risk för att dö i covid-19 än icke-rökare, men enligt Liu-Shiun Chen, professor i fysiologi, behövs mer forskning för att undersöka sambandet mellan dödsrisk och cannabisanvändning kopplat till sjukdomen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS