News55

Fransk valfrossa dämpas något – euron lyfter

Artikelbild
Marknaden har varit på helspänn inför det franska parlamentsvalet, som hålls i två omgångar. Arkivbild. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Euron stärks mot dollarn, franska statsräntor sjunker och Parisbörsen lyfter markant efter första omgången i det franska parlamentsvalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marknaden drar en lättnadens suck då det inte ser ut som att ytterhögerpartiet Nationell samling – som ser ut att bli största parti – får egen majoritet.

Marknaden gillar att det nu verkar bli ett läge som kräver att man kompromissar och filar av sina mest långtgående förslag, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Men det är samtidigt inte säkert att det gungat klart på marknaden. Inför den andra valomgången till helgen ska partierna positionerna sig och hitta samarbeten.

Beroende på hur det där går under veckan – vilka utspel som görs, vem som kommer överens med vem – så kan marknaden ta emot det på olika sätt. Dagens reaktioner tyder på en viss lättnad, men det är inte säkert att det står sig veckan ut, säger Magnusson.Räntegapet krymper

Valet hålls sedan president Emmanuel Macron upplöst det franska parlamentet efter stora motgångar i EU-valet i juni.

Inför den första valomgången i söndags har franska obligationsräntor lyft rejält. Gapet till tyska räntor med samma löptider har varit uppe på de högsta nivåerna sedan eurokrisen. Men i måndagens inledande handel krymper skillnaden mot tyska räntor med några räntepunkter till 0,75 procentenheter.

På valutamarknaden snuddade euron vid 1,08 dollar under förmiddagshandeln efter att kretsat kring 1,07 dollar dagarna före söndagens valomgång.

Europeiska börser – särskilt Parisbörsen – har också pressats av det osäkra läget i fransk politik.

ANNONS

Även där är det nu lättnadsrally, med ett lyft för Parisbörsens CAC40-index på 1,6 procent. Där med har CAC40 åter tagit sig upp på plus sedan årsskiftet – närmare bestämt plus cirka 1 procent.

Risk för dåligt EU-samarbete

Kärnan i problemen är Frankrikes svaga offentliga finanser, med stor statsskuld och stora budgetunderskott.

Nationell samlings expansiva och kostsamma förslag – till exempel sänkt pensionsålder och skattesänkningar – i kombination med partiets EU-fientliga hållning är det som oroar marknaden, förklarar Jens Magnusson.

Det är två huvudanledningar: Risk för dåligt samarbete mellan Paris och Bryssel, och risk för att redan dåliga offentliga finanser blir ännu sämre.

Den andra och avgörande omgången i det franska parlamentsvalet hålls söndag den 7 juli.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS