News55

Fyra ungdomar åtalas för bedrägeriturné mot äldre

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 feb. 2017

Gull-Britt Likars, 83, fick besök av två "tv-reparatörer" som påstod att de skulle laga hennes tv. En stund senare lämnade de falska reparatörerna bostaden med Gull-Britts betalkort. Nu åtalas fyra ungdomar för en rad bedrägerier mot äldre, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var en augustikväll 2015 som Gull-Britt Likars telefon ringde. Personen som ringde påstod sig arbeta på Comhem och berättade att två av hans kollegor skulle göra ett besök hos Gull-Britt för att ta en titt på hennes tv. En stund senare knackade det på dörren, det rapporterar Expressen.

– Då hade jag så många frågor. Jag undrade varför de kom vid den tiden. Då sa de att de hade en lista som de skulle avverka och att jag stod sist på den, säger Gull-Britt Likars till Expressen.

      LÄS MER: Karin, 75, gav telefonbluffmakare svar på tal

“Man är lite godtrogen och naiv”

– Man är lite godtrogen och naiv. Men de var så vältaliga och jag ville inte att tv:n skulle stängas av, för jag ville så gärna se på “Glamour”, fortsätter hon.

Enligt Gull-Britt Likars skulle reparationen kosta tjugo kronor och det var när hon skulle betala som allt gick fel, berättar hon.

– Jag hade naturligtvis pengarna hemma, men de sade att jag skulle betala med kort. De hade med sig en sådan apparat. Jag tryckte in kortet och mitt kod. Sedan satte sig den ene på en stol i hallen och frågade om han kunde få lite vatten, säger Gull-Britt Likars.

Det var när Gull-Britt Likars gick in i köket för att hämta ett glas vatten som hon hörde ytterdörren slå igen.

ANNONS

– Jag tänkte: “Men herregud, mitt kort”. Jag ropade: “Hallå”. Men då var de redan försvunna. De gick så fort, säger hon.

Efter att hon hade kontaktat polisen och spärrat sitt betalkort saknades ändå 14 700 kronor på kontot.

      LÄS MER: Såhär undviker du att bli lurad

Nio personer har utsatts för bedragarna

Gull-Britt Likars är en av nio personer, alla äldre och bosatta i Göteborg, som har utsatts för samma typ av brott under 2015. Nu åtalas fyra ungdomar för bedrägeri och försök till bedrägeri.

– Det är någon som förnekar helt och hållet. Sedan är det någon som medger en del. Det är lite olika från punkt till punkt och så är det några som erkänner en viss delaktighet, säger åklagare Jonas Martinsson till Expressen.

Gull-Britt Likars har många gånger frågat sig själv hur hon ens kunde komma på tanken att släppa in ungdomarna i sin bostad.

– Jag tänker på hur jag kunde vara så nedrans dum att jag gick på en sån grej. Men man är inte uppvuxen med att tänka så om människor. Men de var så vältaliga och jag ville inte att tv:n skulle stängas av, för jag ville så gärna se på “Glamour”. Och så fanns det så mycket annat som jag skulle se. Det vore så tråkigt att bli av med den, säger Gull-Britt Likars till Expressen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS