News55

Gardells miljardsatsning lyfter aktien

Artikelbild
Cevian Capital, med finansmannen Christer Gardell, gör mångmiljardsatsning på brittiskt medicinteknikbolag. Arkivbild (Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Aktien i det brittiska medicinteknikbolaget Smith & Nephew lyfter kraftigt sedan aktivistfonden Cevian Capital, med finansmannen Christer Gardell, satsar nästan sex miljarder på en storpost.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Cevian ser stor potential”, skriver Gardell i en kommentar.

Det är inte känt exakt vad Cevian har betalat för de dryga 5 procent av aktierna i Smith & Nephew som aktivistfonden köpt. Men det handlar om 43,9 miljoner aktier i den brittiska tillverkaren av medicinsk utrustning, vilket på börsen kostar omkring 5,8 miljarder kronor.

“Smith & Nephew har attraktiva verksamheter i marknader med strukturell tillväxt men har misslyckats med att skapa aktieägarvärde under många år. Cevian ser stor potential för långsiktigt värdeskapande genom att framförallt förbättra bolagets operativa resultat. Vi har höga förväntningar på att styrelsen och ledningen framgångsrikt kommer att realisera denna potential”, skriver Christer Gardell när han motiverar affären i ett mejl till TT.

Sämre villkor i Kina

Smith & Nephews aktie – som enligt tidningen Financial Times har haft motvind en tid på grund av försämrade affärsvillkor i Kina – lyfter med nästan 7 procent på Londonbörsen efter det att affären blivit känd. Nedgången för aktien hittills i år har efter detta kurslyft krympt ihop till 2,5 procent.

Cevian Capital – en av de stora ägarna på Stockholmsbörsen – har på senare tid bland annat också köpt in sig som ägare i den schweiziska storbanken UBS.

I portföljen – totalt värd cirka 150 miljarder kronor – ingår utöver Smith & Nephew och UBS dessutom aktier i ABB, Autoliv, Baloise, Bilfinger, CRH, Ericsson, Metso, Nordea, Rexel, SKF och Vesuvius, enligt Cevian.

En viss islossning

ANNONS

Värdet på portföljen har hittills i år utvecklats i linje med börsindex, enligt Gardell.

Han räknar med att 2024 års börsutveckling kommer att påverkas av en “hyfsat svag konjunktur” och att börsbolagen måste jobba hårt med att förbättra sin produktivitet i stället.

“Risken för 2024 är på nedåtsidan; att konjunkturen blir svagare än förväntat”, skriver Gardell.

“Sänkta räntor i framförallt Europa kommer förbättra börshumöret och stärka förväntningarna för 2025”, tillägger han.

På förvärvsmarknaden ser han “en viss islossning” framför sig. “Men ingen dramatik”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS