Med lägre inflation än på åratal och höjd lön på runt 3,6 procent kan du räkna med det bästa året på länge för din plånbok.
Mest läst i kategorin
Inflationen är besegrad. Nu ökar priserna i takt med Riksbankens mål. Det är goda nyheter för din plånbok. Och de glada nyheterna slutar inte där. När fack och arbetsgivare nu ska sätta sig ner och förhandla de nya lönerna från och med i vår så kan du räkna med över 1 000 kronor i höjd lön. I månaden.
MISSA INTE: Höga halter skadlig syra i smartklockor av Apple, Google, Samsung
Förhandlar med facket
Arbetsgivarorganisationerna och fackföreningsrörelsen sitter just nu och filar på sina bästa argument inför den årliga lönerörelsen. Varje vår kommer representanter överens om löner för miljontals svenska löntagare.
Och det kan bli hårda förhandlingar. Både arbetsgivare och löntagare räknar med att kompenseras för de tuffa åren som nu ligger bakom oss.
Lön för mödan?
2023 och 2024 ökade priserna för både företag och löntagare. Samtidigt steg boräntorna vilket gjorde det dyrt att vara svensk. Även året innan det, 2022, var ett tufft år för många plånböcker.
Faktum är att inflationen åt upp hela löneökningen i fjol, och räntorna innebar för de flesta svenskar faktiskt en rejäl lönesänkning.
Det rapporterar Östgötacorren.
Senaste nytt
Svenskar har tappat sju års lön
Faktum är att svenska löntagare tappade reallöneökningar motsvarande 7-8 års påslag. Lönen i slutet av 2023 hade fallit tillbaka till 2015 års nivå.
Men 2024 kom vändningen. Löneökningarna kom snabbare än inflationen och 2025 ser ut att bli ett ännu bättre år för löntagarna.
Nu kräver facken 4,2 procents lönelyft i snitt. Så hög Emma Paulsson är ekonom på Swedbank med inrikning på arbetsmarknad och löner, och intervjuades av tidningen.
“Historiskt brukar ju märket hamna på ungefär 80 procent av fackens krav”, säger Emma Paulsson, ekonom på Swedbank med inriktning på löner och arbetsmarknad.
Därmed skulle den slutliga överenskommelsen landa kring 3,3 procent i lönelyft, i genomsnitt.
“Vi landar på en total löneökningstakt inklusive löneglidning på 3,6 procent för både 2025 och 2026”, säger Emma Paulsson.
Det kan jämföras med inflationen, alltså prisökningarna, som landar på runt 2 procent. Det ger reallöneökningar på 1,6 procent två hela år i rad, om man räknar bort ränteförändringar.
Och räntan är dessutom på väg nedåt.
“Då blir det en ännu större reallöneökning, nästan tre procent 2025”, säger Emma Paulsson.
Läs mer om ekonomi:
Ny moms 2025: Så påverkas du som jobbande pensionär
Hoppsan! Nu är det olagligt att kasta gamla strumpor i soporna
Därför kommer skatteåterbäringen 2025 inte på påsken som vanligt
Pensionsmyndigheten: Ny hyra? Det här måste du göra
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.