News55

Göran Persson: Sverige har för låga pensioner - och så här löser vi det

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-11-24
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2016

Tidigare statsministern och finansministern Göran Persson vill slussa över 15 miljarder från avgifter till pensionssystemet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förre statsministern Göran Persson har en lösning på dagens i hans tycke alltför låga pensioner: Att man tar de ungefär 15 miljarder kronor som i dag tas ut som avgift till pensionssystemet och stoppar in i själva systemet. Detta skriver Expressen idag.

I praktiken används dessa pengar som en skatt, något som finansministern enligt Olle Zettergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, kan göra vad hon eller han vill med.

– Systemet är ett bra system brukar jag säga, med en defekt. Det ger för låga pensioner, sa Göran Persson vid det ABF-möte i Eskilstuna då han resonerade kring nivån på dagens pensioner.

      LÄS MER: Grannfejden rullar vidare för Anitra Steen och Göran Persson

Persson: Det är ingen konst

Göran Persson medgav att hans förslag skulle leda till ett ganska kännbart hål i statskassan på samma antal miljarder, men ansåg att det fanns ett bot mot detta:

– Statskassan kommer att få den bristen i stället. Då ska man säga att den bristen rättar vi till över en fyraårsperiod. Det är ingen konst om det är så att du har fyra år av ekonomisk tillväxt och det handlar om 15 miljarder. Det är faktiskt i allra högsta grad möjligt.

      LÄS MER: Partiledare med dålig koll på pensionerna

ANNONS

PRO välkomnar förslaget

Pensionärernas riksorganisation PRO välkomnar Göran Perssons förslag, men organisationens ordförande Christina Tallberg påpekar att det inte är helt nytt.

– Det är ett gammalt förslag från oss som vi drivit tillsammans med de andra pensionsorganisationerna ända sedan 2011, säger Christina Tallberg till Expressen.

– Med mer pengar in i systemet förhindrar vi att bromsen slår till igen. Och det förhindrar framför allt minskningar av pensionerna.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS