News55

Gunnar Ljunggren: Varför bromsar ingen våra skulder?

För många i Sverige var 2023 ett tufft år ekonomiskt. Riksbanken höjde räntan och inflationen gjorde det mesta dyrare. Här är fyra tips för att undvika problemen 2024.
Här är listan över Sveriges rikaste personer. Foto: TT
Gunnar Ljunggren
Gunnar Ljunggren
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 18 maj 2022

När vi i unga år skulle låna pengar var det till banken vi vände oss. Då fick vi lära oss att man skulle spara inte slösa, det gjordes till och med en tecknad serie med flickorna Spara och Slösa. Då, framför bankmannen, fick man förklara varför man behövde lån och vad man skulle använda pengarna till. Men det var då det. Nu är det andra tider.

ANNONS
ANNONS

De senaste 10 åren har konsumtionslånen nästan fördubblats i Sverige. Det är också andra utlånare som tagit över, svenska storbanker har tappat hälften av sina marknadsandelar på tio år. Det är nischbankerna som tagit marknadsandelar. Men det är faktiskt storbankerna som har minst förluster på sina lån enligt kronofogdemyndigheten.  

Hos kronofogden har man också kunnat registrera den stigande belåningen hos allt fler som  hamnar i deras register. För tio år sedan uppgick svenska folkets skulder till kronofogden till 65  miljarder. Tio år senare är den siffran uppe i 87 miljarder kronor. Man ska vara medveten om att  under denna period så har räntorna legat riktigt lågt. Riksbankens reporänta har legat under 0  procent i över sju år, innan höjningen kom nu under våren. Trots de låga räntorna har alltså  kronofogdens registrerade skulder stigit dramatiskt.  

För ett antal år sedan så gjorde jag en intervju med chefen för kronofogdemyndigheten. Jag  frågade henne om man inte borde kräva ett undertecknat papper på att man tagit ett lån. Hon viftade bort frågan med att man kan väl inte gå tillbaka i tiden. Till skillnad från den svenska kronofogden så kräver man papper i Tyskland. Där är det nämligen förbjudet att sälja per telefon och således träffa avtal över telefon. Men de tankarna har uppenbarligen inte den svenska kronofogden tänkt.  

Med 87 miljarder i skulder till kronofogden går vi nu enligt de flesta prognoser mot ett högre  ränteläge. För tio år sedan så var de svenska konsumtionsskulderna 150 miljarder, 2021 är de uppe i 273 miljarder kronor och nu går vi mot ett högre ränteläge. Än så länge verkar det inte heller finnas något intresse för att göra något åt saken, ”man kan väl inte gå bakåt i tiden” tyckte ju chefen för kronofogdemyndigheten som uppenbarligen inte hade något emot expansionen från nischbanker, säljfinansigeringsbolag, kortbolag och andra. Vi som varit med ett tag kanske inte tar ett lån på krogen utan föredrar banken. Vad sägs om den tyska lösningen, eller varför inte den finska lösningen, att lånen hos kronofogden förfaller efter femton år. Femton år kanske räcker som straff för att man lånade för mycket och hamnade i skuld. Det verkar i alla fall inte räcka i Sverige där straffet är livslångt för den som inte klarar av räntor och amorteringar. I Sverige blir du inte av med din skuld, den tar nämligen andra hand om och driver in…år efter år…efter år. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS