News55

Här är aktierna som avgör din pension

För många i Sverige var 2023 ett tufft år ekonomiskt. Riksbanken höjde räntan och inflationen gjorde det mesta dyrare. Här är fyra tips för att undvika problemen 2024.
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 09 jan. 2024

Sju techgiganter har större betydelse för svenska pensionsfonder än de flesta kanske tror.

ANNONS
ANNONS

Det amerikanska börsindexet S&P 500 består av USA:s största börsnoterade aktier. Men det är sju techbolag som huvudsakligen driver siffrorna, skriver Svenska Dagbladet.

Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla står för 1,4 procent av indexet, men utgör hela 29 procent i värde. Utan dessa hade S&P 500 sjunkit med två procent under de första tio månaderna av 2023, men ökade istället med 15 procent. Detta tack vare att techbolagen hade en ökning på 52 procent.

– För de flesta är det bästa man kan göra att äga en indexfond med S&P 500. Många betalar en massa pengar för rådgivning som de egentligen inte behöver, sa miljardären och vd:n Warren Buffett under Berkshire Hathaways årsmöte 2020.

Svenska pensionärer och småsparare är mer exponerade för de sju techbolagen än de kanske är medvetna om. Dessa bolag dominerar i vanliga fonder och pensionsfonder i Sverige. Bland annat i pensionsfonden AP7 Såfa, som cirka 5,3 miljoner svenskar sparar i.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS