News55

Här är svenskarnas bästa aktie

Här är svenskarnas bästa aktie
e55
e55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 04 mars 2024

Investmentbolag och bank är två favoriter för svenskarna när det kommer till aktiesparande. Ett riktigt sänke finns också med på topp-tio listan.

ANNONS
ANNONS

Euroclear Sweden har tagit fram statistik på svenskarnas favoritaktier. Utifrån dessa siffror har man även tagit fram en topptio-lista på favoritaktier som Affärsvärlden tagit del av. 

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Enligt de senaste siffrorna har en ny aktie tagit sig in bland de tio favoriterna och det är Handelsbanken – något som inte är helt otippat enligt Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.  

— Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp, säger hon.

Handelsbanken hamnar på plats tio och petar därmed ut Industrivärden från listan. Affärsvärlden skriver att något som säkerligen lockat flera sparare till Handelsbanken är den höga utdelningen som man utlovat. 

I övrigt är listan sig lik om man jämför med tidigare år. På en första plats hamnar den folkkära aktien Investor som är ett av Sveriges största bolag sett till kapital och inflytande. Investor följs av av Telia, Ericsson, Volvo och två andra storbanker, Swedbank och SEB.  

Ericsson fick sig en tredje placering trots att aktiägarbasen krympte med nästan tre procent och det faktum att aktien fallit på börsen med 50 procent under tre års tid. 

Topplistan:

ANNONS

Föregående års placering är angiven inom parentes.

1Investor (1)
2Telia (2)
3Ericsson (3)
4Volvo (4)
5Swedbank (5)
6SEB (6)
7SSAB (9)
8SBB (7)
9H&M (8)
10Handelsbanken (13)

Källa: Aktiespararna

ANNONS
ANNONS