News55

Här är Sveriges sämsta kommun

Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 07 mars 2018

Ljusnarsbergs kommun har högst andel skuldsatta, högst andel sjuka, anses som sämsta kommunen att bo i och den nästa sämsta skolkommunen i landet. Dessutom har man högst andel fattiga äldre i länet. Här är Ljusnarsberg, kommunen som toppar sämsta-listorna.

ANNONS
ANNONS

I länet där det bor flest miljonärer, Örebros län i Västmanland, ligger Ljusnarsbergs kommun med 5000 invånare. Den lilla kommunen är kanske mest känd för att vara hem till Kopparbergs bryggeri. Men det är också kommunen där man toppar många listor man inte vill toppa: Flest skuldsatta, högst andel sjuka och bottenkänning bland Sveriges skolkommuner flera år i rad.

Den gamla industristaden har en hög andel fattiga pensionärer. Med hela 20,1 procent av de äldre som riskerar fattigdom ligger man långt över rikssnittet på 14,9 procent. Enligt kommunen beror det på att man har en hög andel kvinnor som inte arbetat.

– Vi hade gruvor och sågverk, vi var en industrikommun. Därför var det främst män som arbetade och därför har vi också många kvinnor med låg pension, säger Ewa-Leena Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, till E55.

Det är inte enbart äldre som har ekonomiska problem i kommunen. Nästan var tionde person i Ljusnarsbergs kommun har skulder hos Kronofogden. Vilket är den högsta andelen i Sverige. Samtidigt har man flest sjukdagar från Försäkringskassan i hela landet med 45,3 sjukdagar per år. En siffra som är omkring fyra gånger högre än Stockholmsförorten Danderyd.

Förklaringen till att Ljusnarsberg hamnar i botten i flera olika rankingar är enligt kommunen att man är en väldigt liten kommun med få invånare.

– Statistik kan vara väldigt bra men för en sån här liten kommun kan siffrorna vara missvisande. Att vi bottenrankas som skolkommun beror på hur Lärarförbundet bland annat viktar lärarlöner. Vi skulle kunna bli bäst om vi lägger ner resurser på det, säger Ewa-Leena Johansson.

Att Ljusnarsberg har en befolkning på 5000 påverkar statistiken för kommunen negativt menar Ewa-Leena Johansson. Men hon pekar på flera saker som påverkar siffrorna.

ANNONS

– Vi har ganska många fastighetsägare som hyr ut till personer med låga inkomster och är skuldsatta, som annars inte hade fått ett hyreskontrakt. Därför har vi en inflyttning av de som har det dåligt ekonomiskt ställt, säger Ewa-Leena Johansson.

Hon anser att problemen späds på ytterligare i ett redan utsatt samhälle när de med ekonomiska problem flyttar in. Hon menar att inflyttningen av ekonomiska skäl är något kommunen ofta hör talas om.

– Det är ingen uppfattning vi har utan folk har berättat att de flyttat hit för att de fått en lägenhet här trots skulder hos Kronofogden, berättar Ewa-Leena Johansson.

LÄS MER: Här bor flest miljonärer

Tidigare var Ljusnarsberg full av industrier, gruvor och sågverk. Idag är arbetsmarknaden mager.

– Vi har en tuff arbetsmarknad i kommunen, det finns väldigt få arbetsgivare. Det finns mycket forskning om sambanden mellan sjukskrivningar och arbetsmarknad, säger Ewa-Leena Johansson.

För att motverka den dåliga arbetsmarknaden har kommunen börjat arbeta med utbildning och praktik, där man menar Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen brister.

– Vi ska inte arbeta med det. Det är inte vårt uppdrag, men vi har tagit på oss det eftersom varken Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan finns här för att arbeta med utbildning och egen försörjning, förklarar Ewa-Leena Johansson.

ANNONS

Trots de problem som kommunen arbetar med så har man valt att sänka skatten med 1 öre, två år i rad. Vilket man valt att göra för att utåt sett visa att man hanterar kommunens ekonomi väl.

– Det är svårt att få uppmärksamhet i media. Syftet med att sänka skatten är bland annat att få ut budskapet att vi har kontroll på ekonomin.

Ewa-Leena Johansson förklarar att sänkningen har liten påverkan på kommunens ekonomi, men att signalvärdet är stort.

– Det sänder signalen till media och folket att vi gör ett bra jobb med finanserna samtidigt som 1 öre mindre varje år i kommunalskatt inte påverkar kommunens ekonomi nämnvärt.

 

LÄS ÄVEN:


ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
E55 Studio

Börshandlade fonder: Världen älskar dem – svensken tvekar

25 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Is i magen? Då vill du inte missa de här fonderna

25 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Börshandlade fonder: Världen älskar dem – svensken tvekar

De är egentligen väldigt populära. Kanske bara inte i Sverige. Likväl finns det goda skäl att vända blicken mot börshandlade fonder. Det handlar om börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Ett växande fenomen internationellt, som alltså hittills fått ett svalt mottagande i Sverige. Här är endast 1,2 procent av kapitalet investerat i denna fondtyp, vilket kan […]