Att gå på loppis är ett stort nöje för många i Sverige när våren kommer. Här kan du läsa tips från experter hur du lyckas bäst – både när du är ute efter att köpa eller sälja saker.
Mest läst i kategorin
Loppisveteranen Karin Benjaminsson tror att det gör många människor gott att leta efter gamla prylar.
– Jag får en endorfinkick av det här ständiga skattletandet. Jag tror att många mår bra av att gå på loppis och skingra tankarna, säger hon till Aftonbladet.
Numera är sakletandet på loppis en heltidssyssla då hon även driver en retrobutik och på lediga stunder åker hon på jakt efter nya prylar till sin butik.
Ett annat proffs på området är Lie Lundberg, loppisexpert med 25 års erfarenhet som till vardags är till värderingsexpert på Sefina Pantbank.
Hon konstaterar att loppisintresset är stort i landet, i alla åldrar och socialgrupper. Hon tror att det nya tänkandet kring hållbarhet har bidragit.
– Det har verkligen blivit superstort de två senaste åren, säger hon till Expressen.
Experternas tips: Så fyndar du på loppis
- Rätt tid. Vill du vara först att hitta fynden gör du klokt i att vara tidigt på plats på loppisen.
- Trotsa vädret. Att det regnar kan vara till sin fördel för dig som köpare då besökarnas antal sjunker och det kan innebära fynd till reducerade priser.
- Åk till landsbygden. Utforska mindre loppisar och gårdsauktioner på landet. Priserna på landet skiljer sig väldigt mycket från städerna och det ökar dina möjligheter att hitta unika föremål till förmånliga priser.
- Nischa dig. Specialisera dig inom ett specifikt område för att öka dina chanser att hitta värdefulla och sällsynta föremål. Om du till exempel fokuserar på exempelvis porslin, silver eller vintage kan du bli en expert på området och göra exceptionella fynd.
- Samla på sig. Besöker du en större loppis kan du gå en runda först och samla på dig allt du är intresserad av i en stor kundvagn. Sedan kan du ta dig tid att granska noga innan du betalar så det inte är något som är trasigt.
- Kolla runt. Ofta gömmer det sig fynd under bordet och i lådor. Så ta dig tid och kika överallt.
- Var ihärdig. Det handlar mycket om att fortsätta leta och åka på många loppisar och ha lite tur.
- Ha inte bråttom. Man ska inte vara så ivrig när man handlar. Tänka till och vända och vrida på sakerna.
- Ta hjälp värdering. Om du tror att du gjort ett bra fynd så ta hjälp av en värderingsexpert. Många pantbanker och auktionshus erbjuder kostnadsfri värderingstjänst, vilket ger dig kunskap om föremålets andrahandsvärde.
Senaste nytt
10 saker att tänka på när du säljer på loppis
Kanske har du många prylar hemma som du inte använder? Tidningen Land har sammafattat några saker som är bra att tänka på som du ska lyckas som försäljare. Tips om loppisar runt om i landet hittar du på svenskaloppisar.se.
- Växelpengar och Swish. Tar du emot betalningar via Swish så förbered med en informativ skylt att det går bra att betala på detta sätt och ditt telefonnummer. Du kommer förmodligen även att behöva ta emot kontanter, så förbered i god tid med en växelkassa.
- Tänk ut priser och förbered. Är du ambitiös så prismärker du alla saker med tejpbitar eller klisterlappar, eller kanske skyltar med ett enhetspris, till exempel “alla klänningar 30 kronor”. Tänk också att ha med dig prislappar och skyltar om du vill ändra priser under loppisens gång, till exempel för att konkurrera med bordsgrannen eller hålla samma priser. Förbered dig också på att kunderna prutar.
- Emballage. Ta med dig tidningspapper om du till exempel behöver slå in porslin och kassar till kunderna som har handlat.
- Tänk på vädret. Kolla väderprognosen och säkra upp om det ser ut att bli regn, till exempel med sopsäckar och presenning om saker behöver täckas över. En extra tröja kan vara bra att ha då det kan bli kallt att stå en hel dag utomhus. I sommartider kan solskyddsmedel komma till pass.
- Mat och dryck. Det kan vara svårt att komma ifrån för paus, ta med dig mat och dryck. Att ha något att sitta på för att vila benen är också bra.
- Våtservetter. Räkna med att du får smutsiga händer av att hantera växelpengar, slå in saker i tidningspapper och kanske hantera dammiga prylar. Är det långt till toalett för att tvätta händerna är ofta våtservetter bra att ha till hands.
- Anpassa till loppis. Ofta är kunderna ute efter billigare saker och att göra fynd på loppis. Därför kan det vara klokt att lämna mer värdefulla säljobjekt hemma istället för att behöva gå ner för mycket i pris. Sälj hellre dessa prylar på köp- och säljsajter som Tradera och Blocket.
- Exponering av prylarna. Lyft fram det som är finast på ett bord eller i ögonhöjd för kunderna. Försök att skapa en bra ordning och överblick. Lägg en enfärgad duk eller ett lakan på bordet.
- Skapa en fyndlåda. Har du flera saker till samma pris så skapa en klassisk fyndlåda med skylten “allt i lådan 10 kronor”. Det drar intresset till sig och kanske hittar kunderna saker som de inte visste att de var ute efter.
- Ha kul! Ta dig tid för möten och att småprata med människor du kanske aldrig annars skulle möta. Och inte minst, var glad för att du blir av med dina gamla saker och att de får nya lyckliga ägare.
Läs mer:
Här är loppisfyndet som var värt en förmögenhet
Så kan du uppdatera vårgarderoben och spara pengar
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.