News55

Inflationen i USA sjunker oväntat

Artikelbild
Färska inflationssiffror från USA. Arkivbild (Foto: Marcio Jose Sanchez AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Inflationen i USA sjönk oväntat i maj. På börsen var det tummen upp, även i Stockholm – då det öppnar för räntesänkningar från USA:s centralbank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bra, men det räcker inte, kommenterar en finansanalytiker

Börser stiger, marknadsräntor pressas nedåt och kronan stärks markant mot både dollarn och euron. Bra nyheter för finansmarknaderna med andra ord.

Det är en bra siffra. Men det räcker inte med en bra siffra för Fed. De behöver få fler, säger Elisabet Kopelman, USA-analytiker på SEB.

Men det räckte ändå för att en räntesänkning från amerikanska centralbanken (Federal reserve) ska komma närmare, enligt prissättningen på räntemarknaden.

Normal nivå

Inflationen i USA sjönk till 3,3 procent i maj. Det kan jämföras med 3,4 procent i april. Analytiker hade räknat med att inflationen – prisförändringarna på årsbasis – skulle ligga kvar på samma nivå som i april.

Även den underliggande inflationen – rensad för mat- och energipriser – sjönk från 3,6 procent i april till 3,4 procent i maj. Där hade analytiker räknat med 3,5 procent.

Nivån på den underliggande inflationen är nu den lägsta på över tre år.

ANNONS

På en historiskt normal takt, säger Elisabet Kopelman.Finns en gräns

Även för svensk del är det positiva nyheter för den som hoppas på lägre räntor. Visserligen har Riksbanken visat att den vågar går före, konstaterar Kopelman.

Men det finns ju kanske en gräns också någonstans för hur snabbt Riksbanken kan gå fram, säger hon.

Nästa räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) väntas redan klockan 20 svensk tid i kväll (onsdag), men då antas det inte komma någon räntesänkning.

Inför inflationssiffran räknade marknaden med en räntesänkning i år från Fed, med start under hösten. Efter inflationssiffran ökade sannolikheten i prissättningen till två räntesänkningar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS