News55

Jodå – pengar kan visst köpa lycka

Artikelbild
Mer pengar gör oss mer lyckliga och även de som redan har mycket blir lyckligare av att få mer, det konstaterar en forskare som också påminner om att pengar inte är det enda som påverkar vår lycka. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Mer pengar gör människor mer lyckliga, även om de redan är rika, och en stor löneökning ökar människors tillfredsställelse oavsett hur hög eller låg inkomst de har.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskning har länge visat att mer pengar gör stor skillnad för människor med låg inkomst och tar dem från otrygghet till stabilitet, det skriver Wall Street Journal.

När människor har ekonomisk stabilitet antas ofta effekten av mer pengar vara mycket mindre. 

Enligt en vetenskaplig artikel av Matt Killingsworth, seniorstipendiat vid University of Pennsylvania’s Wharton School, stämmer dock inte det.

Han skriver att bonusar och inkomstökningar för höginkomsttagare är så stora att de hela tiden ökar deras välbefinnande på samma sätt som mindre löneökningar gör för personer som har lägre inkomster.

“Jag ser det här som en stege över samhället. Stegarna skiljs åt av fler och fler dollar, men exakt samma mängd lycka”, säger han till Wall Street Journal.

Ingen övre nivå

År 2010 populariserade en studie att 75 000 dollar, cirka 779 426 kronor, är den årsinkomst över vilken människor inte blir lyckligare av att tjäna mer pengar. Nyare forskning tyder dock på att det inte finns någon sådan övre nivå.

Tidigare studier om pengar och lycka har visat att rikare människor är lyckligare och att det successivt krävs mer pengar för att fortsätta generera ett lika stort välbefinnande.

ANNONS

Matt Killingsworth säger att många drar fel slutsatser och antar att pengar är det som gör den största skillnaden för lyckan hos amerikaner med lägre inkomstnivåer. 

Både han och andra forskare betonar att det är många saker som påverkar vår lycka, som relationer, jobb och vilket land vi bor i.

“Ingen enskild faktor, inklusive pengar, dominerar ekvationen,” säger Matt Killingsworth till Wall Street Journal. 

I sin vetenskapliga artikel antyder han att det är fel att anta att pengar är det viktigaste för låginkomsttagares lycka, men en löneförhöjning på 10 procent ger en liknande ökning av tillfredsställelse oavsett vilken inkomstnivå människor har.

Hans forskning visar att även för personer som har hushållsinkomster på 500 000 dollar, cirka 5 196 175 kronor ger en stor löneförhöjning en betydande ökning av lycka. 

ANNONS

Mycket vill ha mer

Enligt de senaste uppgifterna från Congressional Budget Office tjänade de 20 procent av USA:s hushåll med lägst inkomster i genomsnitt ungefär 23 000 dollar, cirka 239 024 kronor, före skatt år 2021. De 20 procenten hushåll med mellaninkomster tjänade cirka 87 000 dollar, ungefär 904 134 kronor.

De 20 procent amerikanska hushåll med högst inkomster tjänade i genomsnitt cirka 418 000 dollar, cirka 4 344 002 kronor, men de med de allra högsta inkomsterna tjänade betydligt mer än så. 

ANNONS

Även amerikaner som tjänar mycket pengar önskar dock att de kunde tjäna mer. 

“I verkligheten tycks den förväntade utdelningen för lycka av en större verklig inkomst förbli ungefär konstant i genomsnitt, så det kan vara helt rimligt för en individ att fortsätta sträva efter att klättra ytterligare ett steg i inkomststegen”, skriver Matt Killingsworth i sin vetenskapliga artikel.

I en undersökning från det finansiella tjänsteföretaget Empower svarade respondenterna med inkomster på 200 000 dollar, cirka 2 078 470 kronor, eller mer, att den medianinkomst de skulle behöva för att vara lyckliga och mindre stressade var 350 000 dollar, cirka 3 637 322 kronor.

Mer pengar garanterar dock inte mer lycka. Vissa som får stora lönehöjningar rapporterar senare om stora besvikelser och andra som frivilligt gått med på en lönesänkning säger att de är glada att de gjorde det. det skriver Wall Street Journal.

Kan lycka köpas och till vilket pris?

Kan man köpa sig lyckan och till vilket pris? Det finns ingen magisk siffra, men det handlar snarare om personlig livshållning och vilka möjligheter ens finansiella tillgångar skapar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS