Många vill se bättre pensioner men frågan är hur det ska ske? Kan pensionsavgifterna användas för det?
Mest läst i kategorin
Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har ställt ett antal frågor till samtliga riksdagspartier. E55 presenterar löpande hur partierna ställer sig i de olika frågorna. Den här gången handlar det om pensionsavgifterna.
SPF Seniorernas fråga:
I den allmänna pensionen finns ett tak (vid inkomster över 8,07 inkomstbasbelopp) pensionsavgifter som betalas in ovanför taket går som skatt till staten och inte till pensionssystemet. Kan ditt parti tänka sig att låta dessa avgifter stanna i pensionssystemet för att stärka pensionerna?
Centerpartiet
Det är inget som vi har förslag på att ändra. Men vi ser över alla möjligheter att föra in pengar i pensionssystemet.
Kristdemokraterna
Det är svårt att bedöma konsekvenserna av ett sådant förslag. Det tak som anges är en brytpunkt för att tjäna in sina egna pensionsrätter till den allmänna pensionen. Under detta tjänar vi in pensionsrätterna själva, vilket gör kopplingen tydlig mellan inkomst och förväntad pension. Om pensionsrätterna ovanför taket skulle gå in i pensionssystemet behövs ett nytt system där dessa pengar fördelas över alla, vilket är olikt hur pensionssystemet är uppbyggt. Pensionssystemet är i sig robust, men pensionerna för många är allt för låga. Det hanterar vi genom att använda skatteintäkter för att stärka de med lägst pension; genom främst höjd garantipension och bostadstillägg för pensionärer. På så vis är det lättare att nå de hushåll som behöver stödet mest.
Liberalerna
Det långsiktigt bästa sättet att höja pensionerna är att fler jobbar och betalar skatt. För att dagens och framtidens pensionärer ska kunna lita på att systemet håller vad det lovar är det viktigt att förändringar är brett förankrade. Liberalerna står bakom dagens pensionssystem. Att göra den föreslagna förändringen skulle visserligen stärka pensionssystemet men skulle i gengäld leda till att det blev mindre pengar över till äldreomsorg, sjukvård och alla andra välfärdstjänster som statsbudgeten är med och bekostar. Vi har därför inte något sådant förslag i vår skuggbudget, även om det går att anföra principiella argument för det.
LÄS MER: Partierna: Så blir skatten på pensionen
Miljöpartiet
Miljöpartiet har inte några sådana förslag, däremot tycker vi att dagens avgift ska ses över för att se om pensionssystemet långsiktigt kan stärkas ekonomiskt.
Moderaterna
Vi har en pensionsöverenskommelse över blockgränsen som har funnits i över 20 år. Det är viktigt att fortsätta arbeta inom ramen för denna. Det förs en diskussion i pensionsgruppen om hur pensionssystemet ska stärkas och vi fortsätter samtalen där.
Socialdemokraterna
Pengarna som betalas in ovanför taket används till vår gemensamma välfärd och att bygga Sverige starkare. Under den gångna mandatperioden har vi exempelvis förstärkt pensionärernas ekonomi på flera sätt. Bland annat har vi sänkt skatten och höjt bostadstillägget. Vi har också gjort det billigare att gå till tandläkaren. Dessutom har vi satt av pengar för att till exempel öka antalet anställda i äldreomsorgen. Vi föreslår inför nästa mandatperiod höjt grundskydd (garantipension och bostadstillägg), att ta bort pensionärsskatten för alla och ett nytt tillägg på upp till 600 kronor mer per månad för sex av tio pensionärer. Att föra över avgiften över det så kallade taket ser vi just nu inte som ekonomiskt möjligt. En del av pensionsöverenskommelsen är dock att studera avgiften till pensionssystemet närmare.
Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna står bakom det nuvarande allmänna pensionssystemet. Samtidigt medför den förändrade demografin i kombination med en hög invandring från tredjeländer, till att pensionssystemets ändamålsenlighet behöver utvärderas.
Vänsterpartiet
Vi har inte tagit ställning till det specifika förslaget.
Källa: SPF Seniorerna
LÄS ÄVEN: Åhléns testar kontantfritt
LÄS ÄVEN: Så blir du miljonär
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.