News55

Kapad arbetstid drabbar din pension

pension
"Jobbar vi alla mindre påverkar det finansieringen av vår gemensamma välfärd", säger Shoka Åhrman, en av experterna som sågar Socialdemokraternas förslag om kortare arbetstid. (Christine Olsson / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Om alla jobbar mindre blir effekten att alla svenskar får lägre pension, dessutom riskerar det att påverka trygghetssystemen negativt, varnar experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Att uppehålla och öka ett högt arbetskraftsdeltagande är grunden för samtliga våra trygghetssystem”, säger pensionsexperten Ingvar Backle till Tidningen Näringsliv, TN.

Sågar S-förslaget

Bakgrunden till diskussionen är att Socialdemokraterna aviserat ett förslag om kortare arbetstid som LO ska ta upp på sin kongress när den inleds på fredag.

” Om du väljer att ta ut en del av lönen i kortare arbetstid så får du också lägre pension i framtiden. Men det finns också direkta effekter som att pensionerna för de som redan idag är pensionärer kommer att tappa i värde”, förklarar nationalekonomen Per-Lennart Börjesson i TN.

Alectas pensionsekonom Staffan Ström är inne på samma linje och slår fast att det är “en välfärdsfråga”.

Ny kvinnofälla?

Det kan även bli en ny kvinnofälla då det främst är branscher med kvinnodominans som kan bli föremål för kortare arbetstid.

Kvinnor har redan i dag lägre pensioner generellt än män, särskilt kvinnor som arbetat inom vården, många kvinnor har exempelvis tvingats jobba deltid vilket givetvis urholkar pensionen.

ANNONS

“Jobbar vi alla mindre påverkar det finansieringen av vår gemensamma välfärd, det vill säga hur mycket pengar vi kan satsa på vård, skola, äldreomsorg, polis, kriminalvård och försvar. Och en arbetstidsförkortning skulle få konsekvenser i form lägre pensioner”, påpekar även Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP och Storebrand i TN-artikeln.

Missa inte: Fler fruktar: Jag måste jobba till jag är 68 år News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS