News55

Krisande bostadsutvecklaren: Vi prioriterar ned kundnöjdheten

Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 maj 2018

Tolka avtalen stenhårt, och ge absolut inget extra till kunden. Bostadsutvecklaren Axxonen har varit tvungen att tumma på kvaliteten för att överleva, kan E55 avslöja.

ANNONS
ANNONS

”Att köpa bostad från Axxonen ska vara en garanti för kvalitet och omhändertagande”, står det i Axxonens senaste årsredovisning. Likaså att bostadsköpet inte slutar med att man får nyckeln.

”Med kunden i fokus arbetar Axxonen Properties även aktivt med eftermarknaden och ser till att allt som kan gå fel avhjälps snabbt och smidigt.”

Kundnöjdheten sätts åt sidan

Men den kärva bostadsmarknaden har fått Axxonen att tänka om. Nu sätts kundnöjdenheten åt sidan. Det visar det prospekt från i början av året som Axxonen tog fram för att övertyga långivare att byta sina fordringar mot aktier i moderbolaget Axxonen Holding.

”Även i levererade projekt införs en mer restriktiv hållning avseende hantering av besiktningsanmärkningar och önskemål från kunder, där vi försöker hålla oss strikt till gällande avtal, s.k. ”goodwill” åtgärder med syfte att förbättra kundrelationer hålls till ett minimum även om detta leder till minskad kundnöjdhet”, går det att läsa.

Precis som för många andra bostadsutvecklare är läget dramatiskt förändrat. Förutsättningarna för att sälja nya lägenheter är mycket svår. Nyligen meddelade Skanska att man erbjuder busskort i två år gratis om man köper en nyproducerad lägenhet i Stockholmsförorten Rissne.

“Amorteringskravets fel”

Men för Axxonen är det besvärliga läget ingen nyhet, visar prospektet, även om bolagets revisor i en intervju med E55 lägger över hela skulden på tvärinbromsningen på det nya amorteringskravet som trädde i kraft i mars i år.

ANNONS

LÄS MER: Strömhopp från bostadsutvecklaren

Faktum är att Axxonen redan i januari skriver till långivarna att läget är så risigt att en sedvanlig nyemission inte bedöms vara möjlig.

”Med rådande osäkerhet på bostadsmarknaden är det inte orimligt att anta en betydande utslagning bland bostadsutvecklarna på marknaden”, skriver bolaget i prospektet.

Osäkra projekt

När det gäller projektet Altitude på Kungsholmen i Stockholm, skriver Axxonen att det råder betydande osäkerhet kring genomförandet av projektet överhuvudtaget.

”Givet rådande osäkerhet kring förutsättningarna att kunna genomföra projektet finns det en potentiell förlust i Altitude överstigande 20 MSEK hänförlig till erlagda betalningar till säljaren samt upparbetade projektkostnader under året.”

Sedan dess har så gott som hela styrelsen hoppat av. Kvar är bara vd och grundaren Markus Klasson. Alla anställda är i princip uppsagda och kontoret har sagts upp, enligt bolagets revisor. Som för övrigt utreds av Revisorsinspektionen.

Enligt uppgifter hos Bolagsverket konverterades bara hälften av den skuld som Axxonen hoppades bli av med till aktier.

ANNONS

Storägaren Effnetplattformen, vars ordförande även var ordförande i Axxonen när långivarna uppmanades att byta sina skulder till nominellt värde mot aktier i  Axxonen Holding i början av året, har skrivit ned värdet på aktierna i Axxonen Holding till noll kronor. Nyligen ställde Axxonen också in preferensaktieutdelningen.

–Det stämmer vi har ställt in utbetalningen. Det ackumuleras som en fordran i bolaget, säger Markus Klasson till E55.

LÄS ÄVEN: Banken som sticker ut när det gäller kortsäkerhet vid näthandel 
LÄS ÄVEN: Tusentals pensionärer släpar efter med hemtjänstfakturor
LÄS ÄVEN: KO öppnar för process mot bostadsbyggare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Nedläggning av EBM – början på slutet?

När det enda vi ser och hör är att staten och samhället måste ta till alla medel mot de kriminella finns det planer på att lägga ned Ekobrottsmyndigheten, EBM. Så hur går den ekvationen ihop? Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är det en av regeringens viktigaste frågor att strypa den ”kriminella ekonomin”. Sedan förra året har därför Skatteverket, […]