News55

Livets ord stämmer Bert Karlsson på miljonbelopp

Bert Karlsson fälls för tre fall av bokföringsbrott. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 02 aug. 2017

Den fastighet som Bert Karlssons fastighetsbolag Jokarjo hyrde av Livets ord för att driva flyktingförläggning återlämnades, enligt frikyrkoförsamlingen, i alltför dåligt skick. Därför stämmer Livets ord Jokarjo på drygt en miljon kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turerna har varit många i schismen mellan Livets ords fastighetsbolag Krokshalls fastighets AB och Bert Karlssons företag Jokarjo. Ribbingebäcks gård, den fastighet som står i centrum för Livets ords stämningsansökan, ligger i Uppland och användes mellan september 2014 och slutet av juli 2015 som flyktingförläggning i regi av Bert Karlsson. Det var i samband med att verksamheten skulle lämna fastigheten som konflikten mellan bolagen startade, berättar Per-Olof Eurell, styrelseordförande på Krokshall fastighets AB.

      LÄS MER: Bert Karlsson: “Bedrövligt hur man behandlar Sveriges äldre”

“Fastigheten var i oerhört dåligt skick”

– Bert Karlsson vägrade att lämna ifrån sig nycklarna och fastigheten var i oerhört dåligt skick. Samtidigt blev trycket från Migrationsverket oerhört högt då de bussade upp 200 flyktingar och sade att vi skulle ta hand om dem. Därför fick vi själva gå in och byta alla lås och ta in en städfirma som kunde återställa fastigheten, trots att hyresgästen har ett ansvar att lämna tillbaka lokalen i gott skick, säger Per-Olof Eurell till News55.

Enligt stämningsansökan kräver Krokshall fastighets AB Jokarjo på 280 000 kronor för kostnaderna för låsbyte och städning. Därtill kräver bolaget 890 000 kronor för det slitage som upptäcktes i samband med att fastigheten besiktigades, precis samma summa som Jokarjo i juni krävde av Migrationsverket. Efter att Krokshall blev varse om det hörde de av sig till Jokarjo och bad att få använda pengarna till att rusta upp fastigheten, men de fick inget svar.

 – Vi blev stående med en tom gård, medan Bert Karlssons gäng inte fick ta några konsekvenser. Vi vill sätta ner foten och se till att Jokarjo gör rätt och håller det avtal som vi har kommit överens om, säger Per-Olof Eurell.

      LÄS MER: Bert Karlsson om sopsnusket på Jokarjo-boende: “Det är för jävligt dåligt skött”

Men Bert Karlssons version av historien ser annorlunda ut. Enligt Karlsson tilldelade Migrationsverket ett annat bolag boplatser och Jokarjo fick lämna fastigheten hals över huvud, det rapporterar SVT Väst.

– De flyttade in innan vi hade flyttat ut. Vi hade inte blivit tillsagda om tilldelningen av Migrationsverket. Jag har inget ont att säga om bolaget som tog över men det är en efterhandskonstruktion att vi skulle betala städningen, säger Bert Karlsson till SVT Nyheter Väst.

Men Per-Olof Eurell håller inte med.

– Vi hade ett ensidigt avtal med Bert Karlsson där han inte tog någon risk alls. Vi hade investerat mångmiljonbelopp för att klara myndighetskraven eftersom det var så många som bodde i fastigheten. Allt sådant föll bara på oss. Efter att avtalet med Berts bolag hade gått ut valde vi därför att inleda ett avtal med ett annat företag, säger han till News55.

– De kan dra till med vad de vill. Jag ser inte att de vinner en process, säger Bert Karlsson till SVT Väst.

Men Per-Olof Eurell är trots allt positiv.

– Vi räknar med att de pengar som Bert Karlsson är skyldig ska komma oss till gagn så att vi kan rusta upp fastigheten. Enligt våra hyreslagar och det avtal vi hade med Bert Karlsson ska hyresgästen lämna tillbaka lokalen i gott skick och det har man inte gjort. Eftersom vi i samtal eller genom brev inte har kunnat övertala dem att hålla vårt avtal får vi fullfölja det på det här sättet istället, säger Per-Olof Eurell till News55.

News55 har försökt nå Bert Karlsson för en kommentar.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]