Feministiskt initiativ vill se ett nytt pensionssystem som garanterar en ekonomisk trygghet för alla. Därför startar partiet nu Pensionsuppropet, en namninsamling för de som vill se ett nytt pensionssystem. – Vi ska visa att det inte räcker med någon skattesänkning hit eller en extra hundralapp i månaden dit, säger Lotten Sunna (Fi) till News55.
Mest läst i kategorin
På Mors dag firades mödrar runt om i Sverige, men för Feministiskt initiativ räcker det inte med att ge mamma en blomma. Partiet vill se större förändringar än så. Detta har legat till grund för deras nya initiativ Pensionsuppropet.
– Vi kommer ofta i kontakt med pensionärer som lever under mycket svåra villkor. Ibland handlar det om rena nödrop. De politiska partierna är väldigt tysta i frågan, vilket kan hänga ihop med att de är ansvariga för situationen. I samband med att medier och andra har börjat lyfta frågan har vi i Fi diskuterat olika sätt att samla människors engagemang, säger Lotten Sunna till News55.
LÄS MER: M vill öka skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer
“Pensionssystemet måste ses över och göras om från grunden”
Under det kommande året, fram till Mors dag ska Fi samla så många namnunderskrifter som möjligt. Uppropet handlar både om att på pränt visa hur många som faktiskt vill se en förändring och att driva och väcka frågan.
– Vi ska visa att det inte räcker med någon skattesänkning hit eller en extra hundralapp i månaden dit. Pensionssystemet måste ses över och göras om från grunden. Vi tyckte att Mors dag var bra start och slut eftersom kvinnors pensioner är så låga, säger Lotten Sunna.
Enligt Lotten Sunna är debatten om pensionerna mer aktuell i dag än någonsin tidigare, men just äldre kvinnors villkor och utsatthet borde få mer plats i strålkastarljuset, tycker hon.
LÄS MER: Utmaning: Kan Sveriges politiker leva på en pensionärs inkomst?
Ett exkluderande system
– Det system vi har i dag är exkluderande i sig eftersom det bygger helt och hållet på lönearbete. För kvinnor kan det handla om att man har lägre lön än sina kollegor som är män, att man diskrimineras på arbetsplatsen, endast får deltidsjobb eller har varit hemma med barn eller tagit hand om släktingar.
– Jag tror att många får en chock när man får sitt pensionsbesked. Det finns en föreställning om att staten ska sörja för en när man blir gammal, särskilt om man har jobbat hela sitt liv. Alla ska inte leva på lyxnivå men folk måste kunna lita på att man kan klarar sig. Man ska inte behöva leva på bara havregrynsgröt, säger Lotten Sunna.
Och förhoppningarna med Pensionsuppropet är stora.
– Det finns ingen brist på personer som vill se ett annat system. Hur många vi lyckas nå, det får vi se. Poängen är att vi ska få så många som möjligt att driva och väcka frågan, avslutar Lotten Sunna.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.