Flera tidigare anställda på hamburgerkedjan Max vittnar om allvarliga brister i hygienrutiner och matsäkerhet.


Mest läst i kategorin
Genom hemliga chattgrupper och interna varningar förbereder sig restaurangerna inför inspektioner, vilket gör att problemen aldrig upptäcks vid kontroller.
Men verkligheten är en annan än den som myndigheterna får se.
MISSA INTE: Få din deklaration först av alla: Pengarna på kontot innan påsk
Din milkshake förvaras i skurhinken
Tidigare personal berättar att restaurangerna manipulerar temperaturprotokoll, återanvänder mat som egentligen borde kastas och bryter mot hygienföreskrifter när ingen övervakar dem.
Bland annat instrueras personalen att hälla över innehållet i milkshakemaskinen i skurhinkar när maskinen tvättas, och sedan bara hälla samma hink tillbaka in i maskinen.
”När inspektören kom såg allt perfekt ut, men efteråt gick vi tillbaka till gamla vanor och kunde servera mat som egentligen skulle slängts,” säger en före detta restaurangchef till Aftonbladet.
MISSA INTE: Rekordmånga svenskar blir av med bankkonton
Senaste nytt
Hemliga chattgrupper och fejkade protokoll
Enligt uppgifterna var kontrollerna enkla att förutse.
Personal fick förvarningar via interna chattgrupper och sms, vilket gav dem tid att städa och justera matsäkerheten inför inspektörernas besök.
”Så fort vi fick veta att en inspektör var på väg, städades allt noggrant och regler följdes till punkt och pricka. Efteråt gick det tillbaka till det vanliga”, säger en tidigare driftchef.
Tidigare anställda hävdar även att dokumentationen av temperaturmätningar var rena formaliteten.
”Vi skulle kontrollera kylar och kött dagligen, men istället fyllde vi bara i siffror i efterhand utan att faktiskt mäta något,” säger en före detta restaurangchef.
MISSA INTE: Arbetslösheten ökar – fler söker jobb men konkurrensen hårdnar
Anställda tvekar att äta på Max
Vissa uppger att de efter att ha jobbat på kedjan inte längre litar på hur maten hanteras.
”Jag skulle aldrig äta där igen efter att ha sett hur det går till bakom kulisserna,” säger en före detta anställd.
En nuvarande anställd menar att timerfunktionen, som ska garantera att maten inte värms för länge, används felaktigt.
”Timern är bara till för att lura inspektören. Vi trycker om den hela tiden istället för att slänga gammal mat,” berättar personen för Aftonbladet.
Läs mer om ekonomi:
Så blev han ekonomiskt fri vid 39 – utan att köpa bostad
Rekordmånga svenskar blir av med bankkonton
Skatteverket ger sig ut på vägarna: Hårdhandskarna mot fuskare

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.