Under 2024 kunde du ta ut en rejäl julledighet med några få semesterdagar. Men på grund av hur de röda dagarna ligger det kommande året kommer 2025 bli en riktig smällkaramell för din ledighet, om du tar ut semesterdagarna eller föräldradagarna på ett smart sätt.
Mest läst i kategorin
Det händer inte varje år. Men just 2025 ligger alla de röda dagarna perfekt för att maximera långledigheten. Det gör du genom att ta ut några väl valda klämdagar med kirurgisk precision.
Börja därför planera din ledighet redan nu.
Under 2024 kunde du, med fem semesterdagar eller föräldraledighetsdagarm få hela 17 dagars sammanhållen ledighet, skriver TT.
Det är ett redigt hopp från 2022 och 2021 som beskrevs som “arbetsgivarår”, av bland annat fackföreningstidningen Arbetet.
MISSA INTE: Ny skatt redan 1 januari: Viktigaste förändringarna för din plånbok
Så blir 2025
Men nästa år kan du få jobba ännu mindre.
För det första är det inte ett skottår. 2024 innehöll en extra arbetsdag i februari. Sedan börjar året med att trettondagen, 6 januari, har hamnat på en måndag. Även första maj och sjätte juni landar perfekt, en torsdag respektive fredag.
Genom att ta ledigt fredag den 2 maj kan du få långhelg redan i vår.
Dessutom infaller julen perfekt på rad: onsdag, torsdag och fredag. Och nyårsafton infaller på en torsdag vilket gör att du kan lägga några väl valda ledighetsdagar måndag till onsdag den veckan och få en superledighet.
Senaste nytt
Bara 249 arbetsdagar 2025
Det blir faktiskt bara 249 arbetsdagar under nästa 2025, jämfört med 249 arbetsdagar 2024. Det är det lägsta möjliga antalet arbetsdagar, enligt Konjunkturinstitutet.
Sammantaget blev det 251 arbetsdagar 2024, ett normalår för dem som arbetar måndag-fredag. 2025 kommer att ha 249 dagar med jobb, lägre än så kan det inte bli, enligt fackförbundet Vision.
En tumregel ger att varje utebliven arbetsdag kostar över fem miljarder kronor i minskad bruttonationalprodukt (BNP) jämfört med ett normalår, enligt tidigare KI-beräkningar, skriver TT.
Läs mer om ekonomi:
Har din bilnyckel hemliga funktionen? Finns i Sveriges vanligaste bil
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.