News55

Miljoner sparare kan få sänkt ISK-skatt

ISK
Sveriges riksdag, om riksdagen klubbar igenom regeringens lagrådsremiss om skattelättnader på sparande kan nästan 4 miljoner få sänkt skatt på sitt sparande. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Nyligen presenterade regeringen en lagrådsremiss om skattelättnader för sparande – nästan fyra miljoner svenskar med investeringssparkonton (ISK) kan nu få sänkt skatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I regeringens förslag på sänkt skatt på sparandet i ISK och kapitalförsäkring föreslås att stoppregeln för ränta på kontanta medel justeras, det skriver Dagens Industri.

Enligt nuvarande regler beskattas sparräntan på likvida medel med 30 procents kapitalskatt om räntan överstiger schablonintäktens nivå.

Den motsvarades tidigare av statslåneräntan, men nu föreslås gränsen för stoppregeln på ränteersättning höjas till den räntefaktor som i dag beräknar schablonintäkten, alltså statslåneräntan plus en procent.

Om den nuvarande statslåneräntan gäller när skatten för helåret beräknas skulle det göra att gränsen i dag skulle gå vid 3,4 procents ränta.

Maximalt 3 150 kronor

Huvudsyftet med regeringens förslag är att nå en skattefri nivå på 300 000 kronor för sparande i ISK eller kapitalförsäkring.

Det innebär att 3,9 miljoner svenskar väntas få sänkt skatt på sitt sparande om regeringens lagrådsremiss läggs fram i höstbudgeten och antas av riksdagen. Då skulle de nya reglerna kunna gälla från och med 1 januari nästa år.

Enligt finansdepartementets kalkyl skulle en sparare maximalt kunna få sänkt skatt med uppskattningsvis 3 150 kronor om året och skattesänkningen antas årligen kosta ungefär 7 miljarder kronor.

ANNONS

Banker och nätmäklare ligger nu under nivån för statslåneräntan när det gäller sparräntan på ISK.

Avanza har den högsta räntan på 1,92 procent, av storbankerna har Swedbank högst sparränta inom ISK, 1,55 procent, Nordnet betalar 1,24 procent, det skriver Di.

Tung kritik mot sänkt skatt på ISK-sparande

En sänkt kapitalskatt som mest går till de rika.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS