News55

Ulf Kristersson på News55: Sänk skatten för Sveriges alla pensionärer

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 04 sep. 2018

"Det ska löna sig att ha arbetat" skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i debattartikel på News55 och lovar skattesänkningar för 18 miljarder kronor för Sveriges pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ska löna sig att arbeta, men också att ha arbetat. Det gäller alla pensionärer, även de som får mindre än 17 000 kronor i pension. Därför vill Moderaterna sänka skatten med sammantaget 18 miljarder kronor för Sveriges pensionärer. Det är den största skattesänkningen för personer över 64 år som något parti går till val på – och det är dubbelt så mycket som Socialdemokraternas. Moderaterna vill nu ta bort hela skillnaden i skatt mellan lön och pension.

Moderaterna är ett parti för de som jobbar, de som vill jobba och de som har jobbat. För det är jobben som bygger Sveriges välstånd. Det är både rätt och rättvist att Sveriges pensionärer – som med sitt arbete har varit med och byggt upp landet – får mer pengar kvar i plånboken. Därför satsar vi 18 miljarder kronor på att sänka skatten för alla personer över 64 år. Med vårt förslag på sänkt skatt får ett hushåll med två pensionärer som har en pension på 22 000 kronor respektive 13 000 kronor i månaden, 12 000 kr mer per i plånboken per år, 1 000 kronor mer i månaden.

Alla talar nu om Sveriges pensionärer. Det är bra. Men med regeringens förslag får den som har jobbat men som har låg pension inte sänkt skatt alls. Moderaternas skattesänkning gäller alla äldre. Vårt förslag innebär att en pensionär med en pension mellan 13 000-17 000 kronor i månaden för mellan 2 400 kronor och 3 600 kronor per år.

Pensionssystemet är en långsiktig politisk fråga, och omfattar en betydande del av statens finanser. Dess stabilitet är avgörande för våra äldres trygghet. Därför måste vi fortsätta att arbeta inom den blocköverskridande pensionsöverenskommelse som nu har funnits i över 20 år. Det är viktigt och bra att partierna nyligen enades om att grundskyddet i pensionssystemet ska förbättras med ett särskilt fokus på de ekonomiskt mest utsatta. På så sätt höjs garantipensionen och inkomstgapet mellan kvinnors och mäns pension minskas. Alla ska kunna gå i pension trygga i att den pension man får behålla efter skatt kommer vara tillräcklig.

När Socialdemokraterna nu gör utspel om att höja pensionerna med 600 kronor är det ett svajigt löfte. Det kräver utredningar och överenskommelser, och även om Moderaterna är beredda att diskutera en sådan höjning, så finns det inte ens ett förslag än. Moderaternas förslag är till skillnad från Socialdemokraternas skarpt och vi kan snabbt genomföra det om vi får väljarnas förtroende i valet om en vecka.

Moderaternas förslag ger alla pensionärer mer att leva på varje månad. För det ska löna sig att ha arbetet. Samtidigt måste det även löna sig att fortsätta arbeta, inte minst för den som är lite äldre. Därför sänker vi också skatten för de över 64 år som vill arbeta vidare heltid eller deltid. Sverige klarar sig inte utan erfarna medarbetare och för dem som stannar kvar några år extra efter pensionsåldern gör vi en särskild skattelättnad. Det skulle betyda att den över 64 år som vill arbeta vidare heltid som vaktmästare skulle få 1 250 kronor mer i plånboken varje månad.

Alliansregeringen sänkte skatten på pensioner med 16 miljarder kronor. Det gav mellan 600 och 1 000 kronor mer per månad. Ingen regering har sänkt skatten mer för svenska pensionärer. Nu vill vi fortsätta och sänka skatten med ytterligare 18 miljarder kronor. För allt hänger ihop: I Moderaternas Sverige lönar det sig både att arbeta, att vilja arbeta och att ha arbetat.

Ulf Kristersson (M)

Partiledare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS