News55

Nu åker 65-plussarna på en skattesmäll

skatt
Är du jobbonär? Planera då i tid för dina inkomster, pension och arbete, så slipper du bli golvad av restskatten. (Foto: Joerg Sarbach/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 aug. 2024Publicerad: 20 aug. 2024

En av tre som får restskatt är pensionärer. Så här många miljarder ska 65-plussarna nu betala in till staten, enligt Skatteverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hela 220 000 av totalt 650 000 svenskar som åkt på restskatt denna gång är över 65 år.

Det betyder att var tredje som nu tvingas betala restskatt, eller kvarskatt som den också kallas, är pensionär.

Det skriver Dagens PS med hänvisning till Skatteverket.

Att så många är pensionärer, en av tre, vilket gör den till den enskilt största gruppen i sammanhanget, hänger ihop med att fler jobbar efter 65 och har fler än en utbetalare av inkomst.

Så slipper du åka på en skattesmäll

De som ska betala restskatt fick sitt slutskattebesked i juni och restskatten ska vara inbetald senast 12 september.

65-plussarna ska betala lite drygt 3,2 miljarder i kvarskatt.

För att undvika en skattesmäll är det viktigt att planera både sin pension och inkomst, och givetvis vilken skatt som ska dras.

ANNONS

“I och med den ändrade riktåldern för pension är det ännu viktigare att titta på hur pensionen påverkar vilken skatt du ska betala”, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket, i en kommentar.

För kännedom är det ränta på restskatt. Basräntan på skattekontot var tidigare 5 procent men sänktes 1 juli till 3,75 procent.

ANNONS

“För den som får slutskattebeskedet nu i augusti gäller att kvarskatten ska vara betald senast den 12 november men det går bra att betala redan nu eller dela upp betalningen. Kvarskatten ska betalas inom 90 dagar från att Skatteverket skickar ut slutskattebeskedet. Datumet som gäller står i slutskattebeskedet”, skriver Skatteverket i ett annat pressmeddelande.

Missa inte: Koll på skatten? Tips till jobbonärer News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS