News55

Nu fördubblas rot- och rutavdragen

Två byggarbetare renoverar i ett hem. För att öka sysselsättningen i byggsektorn höjs rot- och rutavdragen tillfälligt så att 75 000 kronor är taket för vart och ett av båda avdragen
För att öka sysselsättningen i byggsektorn höjs rot- och rutavdragen tillfälligt så att 75 000 kronor är taket för vart och ett av båda avdragen. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Nu höjs tillfälligt rot- och rutavdragen fram till årets slut, de får separata tak som är 75 000 kronor per person för båda avdragen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fram till den sista juni får högst 50 000 kronor användas för rotavdrag och högst 75 000 kronor för båda avdragen, men från och med den 1 juli gäller alltså de nya, tillfälliga reglerna, det skriver Skatteverket.

Behöver ha hög inkomst

För att kunna nyttja avdragen måste du under året ha betalat in tillräckligt mycket skatt och hänsyn kommer även tas till vilka andra avdrag du gjort.

Personer med små bolån kan få mer rut- och rotavdrag eftersom de gör mindre ränteavdrag, det skriver Dagens PS.

Men, bara de som tjänar 58 000 kronor i månaden, eller mer, har möjlighet att fullt ut dra nytta av de höjda avdragen, det rapporterar Sveriges Radio.

“Om man vill köpa både rotarbete på skattereduktion med 75 000 och köpa städarbete på skattereduktion med 75 000, ja då krävs det en månadsinkomst på, någonstans, drygt 58 000”, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, till Sveriges Radio.

Öka sysselsättningen

Syftet med höjningen är att främja sysselsättningen inom byggsektorn och privatpersoner som anlitar ett företag för ombyggnad eller reparation kan få rotavdrag för en del av arbetskostnaden.

ANNONS

Rutavdraget är till för hushållsnära tjänster, även flyttjänster samt underhåll och reparation av it-utrustning och vitvaror.

Regeringen: Sänkt skatt på pension i höst

Regeringen skickar ett förslag om sänkt skatt på pension på remiss inför förhandlingarna om höstbudgeten, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS