News55

Nytt larm om elkablarna: Tänk om

Artikelbild
Vindkraftverk utanför danska Amager. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 23 okt. 2024

Näringslivet larmar på nytt om allvarliga konsekvenser om inte staten tar kostnaden för elkablar till havsbaserad vindkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Regeringen behöver tänka om”, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé till Dagens industri.

“Vi ser att det är de havsbaserade vindkraftparkerna som kan tillföra det på kort sikt, det är den enda chansen vi har”, säger Trouvé om var elen ska komma ifrån.

Vattenfall har pausat ett projekt för havsbaserad vindkraft utanför Trelleborg – Kriegers flak – bland annat med motiveringen att elkablarna blir för dyra.

Tidigare stod staten för anslutningskostnaden för havsbaserad vindkraft men uppdraget drogs tillbaka av regeringen.

Nu kan ett andra projekt vara i farozonen, enligt Vattenfalls vd Anna Borg. Det gäller Kattegatt syd utanför Falkenberg, vilket gör Trouvé mycket bekymrad.

Han anser att Sverige fastnat i en olycklig politisk debatt där kraftslag ställs mot varandra och att ny kärnkraft kan dra ut på tiden. Han vänder sig till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD):

“Oavsett vad Ebba Busch tycker om kärnkraft så är det ju så att före 2030 så finns det inte någon ny kärnkraft att tillgå.”

Västsvenska handelskammaren har tagit fram en rapport som visar att mellan 30 000 och 50 000 arbetstillfällen står på spel om inte mer el tillförs på kort sikt.

ANNONS

“Alla vet att det behövs dubbelt så mycket el, men elpriserna är så låga just nu att ingen har möjlighet att göra de här investeringarna. Det dilemmat kan bara staten lösa. Ett sätt att hantera det på är väl att staten står för de här anslutningskablarna”, säger Trouvé till Di.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS