Du kan betala 6, 12, eller 25 procent för din semla i moms, beroende på vilket sorts bakverk det är som du köpt, berättar Skatteverket.


Mest läst i kategorin
Moms är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster, som bakats in i priset. Därför behöver du inte oroa dig för hur mycket av ditt bakverk som går till skatt. Det meddelar Skatteverket.
Men det kan vara roligt att ta reda på ändå, och det skiljer sig betydligt mellan olika köp och konditorier, visar det sig.
MISSA INTE: Den arvlösa generationen: 80 procent blir utan arv
Semla mig hit och semla mig dit
Moms på nästan allt svenskarna handlar ligger på 25 procent.
Men några varor och tjänster kan du betala lägre för.
Exempelvis är det lägre skatt på café än i butik. Cafeterior tar bara 12 procents moms, oavsett om du äter på lokal eller tar med dig bakverket hem.
Bakar du hemma kostar det 12 procent även där, eftersom det är momsen på mjöl och mandelmassa, samt flera andra livsmedel.
Boken om semlor eller recept på andra bakverk har lägst skatt, bara 6 procent.
Senaste nytt
Då får du betala dubbel moms
Hundcafeterior har faktiskt dyrast moms.
“Om du går till ett hundkafé och köper en hundsemla till din fyrbente vän är det 25 procent moms på den typen av semlor”, skriver Skatteverket.
Mer om moms:
Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta inbakad i priset och därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare däremot ska du deklarera och betala moms. Källa: Skatteverket
Läs mer om ekonomi:
Den arvlösa generationen: 80 procent blir utan arv
Nu har svenskarna fått sin deklaration: Då kan du få pengarna
Svenska kronan fortsätter segertåget – gynnas av skandalen i USA

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.