News55

Oväntat svag inflation i Kina

Artikelbild
Bedömare varnar för deflation – det vill säga fallande konsumentpriser – i Kina. Arkivbild (Foto: Tatan Syuflana AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Inflationen i Kina – det vill säga konsumentprisernas ökning i årstakt – sjönk till 0,2 procent i juni. Bedömare varnar för att det finns en risk att världens näst största ekonomi kan gå in i en fas med fallande priser, det vill säga deflation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Risken för deflation har inte minskat i Kina. Inrikes efterfrågan är fortfarande svag. På längre sikt måste Kina få inrikesefterfrågan att vända upp för att få fart på ekonomin, säger Zhiwei Zhang, chefsekonom på kapitalförvaltaren Pinpoint Asset Management.

Juniinflationen var lägre än inflationen i maj, som låg på 0,3 procent. Och analytiker hade i genomsnitt räknat med att den skulle öka till 0,4 procent i juni, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Producentpriserna föll samtidigt markant, visar månatlig prisstatistik från landets statliga statistikbyrå. Nedgången för producentpriserna i juni var 0,8 procent i årstakt, i linje med förväntningarna. I producentledet har priserna i Kina sjunkit sedan slutet av 2022. I maj var nedgången för producentpriser 1,4 procent.

Den oväntat låga inflationen – en bra bit under inflationsmålet – får många bedömare att oroas för att en ond spiral av fallande priser i Kina – det vill säga deflation. Det kan skapa ihållande problem med svag efterfrågan, lägre tillväxt, arbetslöshet och konkurser.

Om konsumenter börjar räkna med fallande priser tenderar de att skjuta upp konsumtion. Det trycker ned efterfrågan och tillväxt och tvingar fram nya prissänkingar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS