News55

Pantbanken märker att januari är årets fattigaste månad

Guldsmycken vägs på en pantbank. Guld hör till det som folk oftast lämnar in till pantbanken när de behöver låna pengar av sig själva, vilket fler behöver göra nu i januari
Guld hör till det som folk oftast lämnar in till pantbanken när de behöver låna pengar av sig själva, vilket fler behöver göra nu i januari. (Foto Bertil Ericson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 jan. 2025Publicerad: 10 jan. 2025

Januari är en månad som för många är årets fattigaste och ett sätt att få in lite extra pengar är att pantsätta värdesaker, något som märks på pantbanken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När du pantsätter ett föremål kan du få tillbaka dess värde i pengar, men efter cirka tre månader behöver du köpa tillbaka det, annars säljs det på auktion, det skriver SVT.

I januari ökar människors behov att låna pengar av sig själva och i landet är det främst kvinnor mellan 30 och 50 år som gör det, det rapporterar Sveriges Radio.

Märks att folk har mindre pengar

Butikschefen Tor Svensson driver en pantbank i Norrköping och där får de alltid fler kunder i Januari.

“Jag har väldigt mycket att göra så jag är jättelycklig”, säger han till SVT.

Han märker att de senaste årens ekonomiska nedgångar har påverkat människor.

“Jag ser väl att det är en större och större trend att folk får mindre pengar i plånboken. Tittar vi historiskt har det varit två tuffa år nu efter pandemin och sen har vi haft en jätteinflation på det. Löner och ersättningar har inte hängt med, visst märker vi att det är tuffare tider och det är mer spring hos oss”, säger han till SVT.

Han tillägger att de på pantbanken framförallt märker att folk nu säljer lite mer av sina inlämnade föremål.

ANNONS
ANNONS

Tar emot det mesta

De kan få in nästan vad som helst på pantbanken, allt från ringar till blåtandshögtalare, men guld, klockor och teknik, som telefoner och datorer, är de vanligaste föremålen som folk lämnar in till pantbanken i Norrköping.

Pantbanken lånar ut pengar på det mesta, med några få undantag, de tar inte emot allt, exempelvis inte bilar och pälsar.

“Är det bra tider brukar många ta större och färre lån, men är det dystra tider som nu blir det fler och mindre lån”, säger Tor Svensson till SVT.

Ville vara fina under helgerna

Också på pantbanken i Borås ser butikschefen Rebecca Nord ett ökat tryck nu i januari. Där har trycket varit högt ända sedan efter jul, i går, torsdag, hade de 20 procents ökning av nya kunder.

Inför julen hämtade kunder ut sina smycken så de kunde vara fina under helgerna, men nu lämnas halsband, ringar och fina klockor in igen.

Pantbankens kunder kommer med mycket guld, men det är inte bara smycken som folk lämnar in.

ANNONS

“Det kan vara allt från tv-spel som man köpt i mellandagsrean till en bakmaskin som man har fått i julklapp”, säger Rebecca Nord till Sveriges Radio.

Så mycket steg priserna i januari: Experten: “Jag hoppas verkligen…”

På torsdagen presenterades hur mycket SCB uppskattar att priserna ökade i december. Priserna ökade inte lika mycket som först befarat. Nu är det dags för Riksbanken att sänka räntorna snabbare än man tidigare lovat, tycker Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]