News55

Par döms för att stulit äldre kvinnors kontokort på 40 orter

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 16 aug. 2017

Ett danskt par döms till tre års fängelse för att ha stulit kontokort på över 40 orter runt om i Sverige. Under en shoppingtur på Coop Forum i Karlskoga blev 84-åriga Eeva Liisa Nilsson parets första offer i Sverige, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2015 dömdes det danska paret, Ioana och Daniel, i en jylländsk domstol efter att de stulit 1,7 miljoner danska kronor från 44 privatpersoners kontokort. De utvisades från landet och ett år senare inledde de sin fortsatta stöldkupp i Sverige, det skriver Expressen. En av de 42 svenskar som fick sitt bankomatkort plundrat är 84-åriga Eeva Liisa Nilsson.

– De kunde göra mycket annat bra, de som ser så trevliga ut, säger Eeva Liisa Nilsson till Expressen.

Eeva Lisa Nilsson mötte Ioana och Daniel på Coop Forum i Karlskoga. När hon skulle betala i kassan stod paret bakom henne i kön och lyckades se hennes pin-kod. En stund senare mötte hon paret igen på parkeringen utanför köpcentret där de frågade henne om vägen. På mindre än tio minuter hade sedan åtta kontouttag gjorts från Eeva Liisas konto, skriver Expressen.

      LÄS MER: Polisen allt bättre på att avslöja äldrebedragare

Fick sitt konto länsat

Det var först några dagar senare som Eeva Liisa loggade in på sin internetbank och upptäckte att det var länsat. Det dröjde ett år innan Eeva Liisa åkte tillbaka till Coop.

– Jag tyckte det var så olustigt. Att de kunde göra så där utan vidare.

Parets strategi har, enligt polisen, varit väl utarbetad. De har aktivt valt att undvika storstäder, de tar aldrig mer än ett kontokort per ställe och de bor på hotell. De var också mycket effektiva. På en och samma dag kunde de hinna besöka tre orter.  Samma månad som Eeva Liisa blev rånad lyckades paret besöka Enköping, Borås, Uppsala, Kungsbacka, Alingsås, Trollhättan och Skara, skriver Expressen.

ANNONS

      LÄS MER: Bedragare utnyttjar rollatorfel

Har inte stulit från vem som helst

Samtliga som har blivit rånade är kvinnor mellan 59 och 84 år. I förhör med Ioana berättar hon att anledningen är att kvinnor oftast förvarar sina kontokort i handväskan, vilket gör att det är lättare att stjäla dem. Både hon och David erkänner brott, men är samtidigt noga med att påpeka att de inte har stulit från vem som helst.

– Ingen som har barn med sig och ingen som är så sjuk så att de inte kan gå själva, säger Ioana i förhör.

– Jag har inte gått på handikappade personer, äldre damer eller gravida och inte använt våld, säger Daniel.

Paret döms till fängelse i tre år.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS