News55

Deras pension ökar mindre på grund av lägre inflation

En äldre man funderar. Amerikanska pensionärer kommer få en mindre ökning av sin pension nästa år
Amerikanska pensionärer kommer få en mindre ökning av sin pension nästa år. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Pensionärer i USA kommer att få en mindre levnadskostnadsjustering, alltså höjning av sin pension, år 2025 och det är okej eftersom det betyder att inflationen avtar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästa års levnadskostnadsjustering, eller COLA, som pensionärer i USA får varje år, väntas bli 2,5 procent, det skriver Wall Street Journal.

Levnadskostnadsjusteringen är knuten till genomsnittlig inflationsdata för juli, augusti och september, så den faktiska ökningen av levnadskostnader kommer inte att vara tydlig förrän i oktober. 

I juli var ökningen 2,9 procent. Amerikanska Labour Department rapporterade på onsdagen att augusti-siffran steg med en årlig takt på 2,5 procent, inflationsindexet, som COLA är baserat på, steg med 2,4 procent.

Senior Citizens League, som jobbar för att skydda äldre amerikaners sociala trygghet och Medicare, förutspår från och med nu en COLA på 2,5 procent för 2025.

Bevarar kontanters värde

En ökning med 2,5 procent höjer de genomsnittliga månatliga pensionerna med cirka 48 dollar, cirka 487 kronor, till 1 966 dollar, cirka 19 955 kronor från och med januari nästa år. 

De senaste tre åren har COLA ökat med ackumulerade 18,8 procent på grund av inflationen. 

Under dessa år har pensionärer fått betala mer för allt från matvaror till försäkringar och de har haft svårare att hålla sig till en budget.

ANNONS

En mindre COLA betyder att inflationen svalnar, vilket hjälper till att bevara värdet av de kontanter och obligationer som många amerikanska pensionärer har.

De bästa länderna för en bekväm pension

Schweiz är det bästa landet för en bekväm pension i en ranking av 89 länder, Sverige kommer först på nionde plats.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS