News55

Expertens 10 bästa knep för att höja din pension 2025

Pengar
Ekonomin ser ljusare ut för svenska pensionärer och pensionssparare 2025. Slösa inte bort det! Foto: Länsförsäkringar, Canva, Pensionsmyndigheten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 jan. 2025Publicerad: 10 jan. 2025

2025 innebär höjningar av nästan alla svenskarnas pensioner. De senaste åren har priserna stigit snabbare än pensionerna. Det finns en hel del att ta igen för de förlorade åren, Men trenden är bruten och det är hög tid att maxa din pension. Här är expertens tio bästa knep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priserna ökar inte längre lika fort. Inflationsmonstret har besegrats och Riksbanken har äntligen börjat sänka styrräntan. Det är två viktiga faktorer för att ge hushållen och de svenska pensionärerna lite andrum ekonomiskt.

MISSA INTE:

Pension som växer, skatt som sjunker

Men ytterligare två viktiga faktorer gör att svenska pensionärer får betydligt mer i plånboken 2025. För det första sänktes skatten med över tusen kronor per år för de flesta pensionärer. Flera skattelättnader gör det lättare för din plånbok sedan årsskiftet.

För det andra höjs pensionerna rejält från årsskiftet för miljoner svenskar.

ANNONS

Då får du 1 530 kronor i pension

De allra flesta svenska pensionärer får en höjning av sin totala pension med runt eller till och med över 1 000 kronor. Det bygger på att man slår ihop inkomstpensionen, tjänstepensionen och premiepensionspengarna växer så det knakar. Det skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Pensionsmyndigheten berättade i december att premiepensionen ökar med 11,7–28,1 procent 2025, beroende på vart man placerat pengarna.

ANNONS

Pensionsexperten har koll på läget

Trifa Chireh är pensionsekonom på Länsförsäkringar, och intervjuades av Expressen nyligen:

“Dels höjs inkomstpensionen med fyra procent, dels är det en liten skattesänkning för pensionärer. Tillsammans kommer det att göra livet lite lättare”, säger Trifa Chireh.

Gör en checklista för din pension

När nu ekonomin vänder uppåt för svenska pensionärer är det ett perfekt tillfälle för dig att maximera vinsterna, och och ducka för fällorna.

“Gör en to-do list för dig själv för att få bästa möjliga förutsättningar. Känner man att det är jobbigt kan man ju sätta sig några stycken tillsammans och hjälpas åt”, säger Trifa Chireh.

Men du behöver inte börja från noll. Hon har nämligen en lista på tio tips som du kan börja med när det gäller din pension.

“Åtminstone en gång per år bör man noggrant gå igenom hela sin privatekonomi”, tycker hon.

ANNONS

Trifa Chirehs 10 tips för din pension

Den här listan presenterade Trifa Chireh som tips på hur du kan maximera din pension 2025.

För det första: Så tar du hand om ditt sparande

Se över dina investeringar minst en gång per år, men gärna oftare. Är du yngre så kan det vara bra att ha det mesta på börsen. Risken är större, men chansen att din avkastning håller jämna steg med inflationen, eller till och med växer snabbare än priserna, är stor.

För det andra: Göm inte pengarna i madrassen

Dina pengar växer på börsen. På ett sparkonto, lönekonto eller i kontanter i hemmet gör de ingen nytta. Varje år minskar de i värde i relation till inflationen. Därför är det klokt att inte ha mer än en eller två månadslöner i buffertsparande på ett sparkonto.

Dessutom ska sparkontot ge dig ränta.

Låt inte pengarna ligga där hemma i kontanter och sakta bli mer och mer värdelösa.

ANNONS

För det tredje: Betala av dina dyra konsumtionslån

Det blir allt dyrare att ha lån och kreditkort. I år halveras beloppet du kan dra av på skatten, och nästa år tas avdragsrätten bort helt. Därför kan det vara klokt att betala av dina lån så snart som möjligt, så att du inte betalar bort dina surt förvärvade tusenlappar i ränta till banken helt i onödan.

Tips fyra: Undvik hög skatt

Se till att du inte tar ut så hög pension att du måste skatta bort pengarna till staten. 2025 höjs brytpunkten för statlig skatt, vilket är goda nyheter för Sveriges pensionärer och höginkomsttagare.

Om du riskerar att betala statlig skatt, se över om du kan tänka dig att pausa din tjänstepension, alternativt ta ut ett lite lägre belopp, så att pengarna räcker längre. Då kan du också vara säker på att du får så mycket som möjligt i plånboken, istället för att betala pengarna i statlig inkomstskatt.

En prognos för detta kan du göra på minpension.se.

Tips fem: Ska du pausa din pension?

Om du bestämt dig för att ta ut din tjänstepension under en viss tid och sen ångrat dig kan du faktiskt ändra på det från och med årsskiftet, så att du sprider ut utbetalningarna över längre tid.

ANNONS

Tips sex: Här går gränsen!

Brytpunkten för statlig inkomstskatt har precis höjts. Nu kan du tjäna 643 100 kronor i statlig inkomstskatt utan att betala skatten. Om du är 66 år eller äldre gäller istället 733 200 kronor som brytpunkt. Håll koll på nivån så att du inte betalar mer skatt än du måste.

Tips sju: Undvik dubbelsmockan för pension

Om du går i pension innan det år du fyller 66 drabbas du av dubbelsmockan. Du får dels lägre pension än om du väntar till pensionsåldern. Men du får också betala högre skatt på din pension än om du väntar. Den lägre skatten får du i form av ett grundavdrag, som motsvarar jobbskatteavdraget. Du som inte uppnått pensionsåldern, men ändå gått i pension går miste om både jobbskatteavdraget (eftersom du inte jobbar) och grundavdraget (eftersom du inte har åldern inne).

Du får dessutom lägre skatt på arbetsinkomst från det år du fyller 67 år. Det lönar sig med andra ord att arbeta längre upp i åldrarna.

Tips åtta: Vad tusan är ett fribrev?

Om du har tjänstepension från flera olika utbetalare kan du flytta på dem så de blir lättare att hålla koll på. När du ser över dina gamla tjänstepensioner så kan det vara så att du betalar hög avgift för vissa pensioner helt i onödan. Det kallas för fribrev.

Full koll på alla dina tjänstepensioner kan du få på minpension.se.

ANNONS

Nionde tipset: Jämka din skatt hos skatteverket

Om du vill slippa kvarskatt så kan du se över din skatt redan från början av året. Vet du att dina inkomster kommer bli en viss nivå, eller att du kommer betala höga räntekostnader, eller om du har oregelbunden inkomst så kan det vara värt att göra en kalkyl och sedan anpassa den summa som du ska betala in varje månad till skatteverket.

Vissa betalar för mycket skatt varje månad och får då en hög skatteåterbäring. Men du kanske har bättre nytta av de pengarna redan nu? Då kan du jämka ner skatten.

Andra betalar för låg skatt, och riskerar då en rejäl skattesmocka. Då kan du jämka upp skatten du betalar varje månad, för att slippa smällen.

Du ansöker på Skatteverket.se.

Tionde tipset: Sist men inte minst! Bostaden

Bostaden är troligen din största affär i livet. Och du kan ansöka hos banken om att slippa amortera eventuella lån för att frigöra några tusenlappar varje månad.

Dessutom kan du kolla med Pensionsmyndigheten om du har rätt till bostadstillägg eller försörjningsstöd.

ANNONS

Har du dessutom tomma rum eller en oanvänd stuga?

“Hyr ut som en extra inkomstkälla, men kom ihåg att skatta för hyresintäkterna”, avslutar Trifa Chireh.

    Läs mer om ekonomi och pension:

    Chockhöjning av Nordeas avgift för personkonto – över 15 procent

    Se upp! Då hamnar din skatteskuld hos Kronofogden

    Camilla blev oväntat av med Bank-ID: “En riktig käftsmäll”

    Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
    Bilbo Göransson
    Bilbo Göransson

    Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

    Bilbo Göransson
    Bilbo Göransson

    Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

    ANNONS
    Jämför sparkonton

    Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

    Jämför här
    ANNONS
    Spela klippet

    Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

    Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]