Vare sig du redan är pensionär eller snart ska bli det finns det mycket du kan göra för att förbättra din ekonomi. Tre experter tipsar om hur du kan få dina pengar att räcka.
Mest läst i kategorin
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP säger att för varje år du väntar med att ta ut din pension ökar din månatliga pensionsutbetalning, det skriver Expressen.
Ta inte ut pensionen för tidigt
Ett vanligt misstag är att ta ut sin pension för tidigt, vid exempelvis 61 eller 62 års ålder, om du väntar till du är 66 får du betydligt bättre pension.
Undvik även att ta ut hela din tjänstepension på kort tid, råder Shoka Åhrman, det ger dig lägre pension under kvarvarande år när du fortfarande behöver pengar.
Tar du ut all pension under kort tid kan du dessutom hamna över skiktgränsen för statlig inkomstskatt och får betala mer skatt.
Senaste nytt
Undvik för mycket skatt
“Säkerställ att skatteuttaget blir jämnt så möjligt, så att du inte de första åren har en hög pension som du betalar onödigt mycket skatt på”, säger Dan Adolphson-Björck, pensionsekonom på Minpension, till Expressen.
Under 2025 är brytpunkten för statlig skatt för personer under 66 år drygt 53 000 kronor i månaden.
För dem som fyller 67 år eller är äldre än så är brytpunkten cirka 61 000 kronor under 2025.
Bli jobbonär
Fördelar med att både jobba och ta ut pension är att skatten är lägre både på pensionen och lönen efter att du fyllt 67, dessutom får du högre pension eftersom du fortsätter tjäna in till den.
Om du väljer att fortsätta jobba och ta ut pension samtidigt behöver du hålla koll så att du inte kommer över skiktgränsen för statlig inkomstskatt och måste betala mer skatt.
Du kan ha rätt till pengar
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar påminner om att den som fyllt 66 och har låg pension kan ha rätt till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.
Det högsta beloppet någon kan få i bostadstillägg är 7 290 kronor i månaden, det gäller den som är ensamstående.
Undvik kvarskatt
Du som är pensionär behöver se upp så du inte får kvarskatt, eftersom pensionen ofta kommer från flera olika utbetalare kan för lite skatt dras totalt.
Om det är fallet för dig kan du be Pensionsmyndigheten dra lite extra skatt eller begära jämkning hos skattemyndigheten.
Efterlevnadsskydd och rabatter
Efterlevnadsskydd kan minska din pension med upp till 20 procent om du lever länge. Om du är ensam eller om din partner och dina barn har god ekonomi kanske efterlevnadsskyddet inte behövs.
Kom ihåg att du kan spara penngar på pensionärsrabatter på allt från tågbiljetter till biobesök, det finns också många livsmedelsbutiker som har pensionärsrabatter.
Om du inte fyllt 66 men tar ut din allmänna pension kan du få ett pensionsärsintyg från Pensionsmyndigheten.
Pensionsprognos
Du som ännu inte är pensionär kan göra en pensionsprognos på Minpension, det kan ge en bild av hur mycket pension du får per månad vid olika ålder och uttagstider.
Du kan testa och leva på den pension du kommer få för att se om du klarar det och se vilka förändringar du kan behöva göra.
Det är en bra ambition att vara skuldfri när du blir pensionär, att amortera sänker dina boendekostnader, men låt det inte ersätta långsiktigt sparande, det skriver Expressen.
Experten: Spara till pension efter 55: “Aldrig för sent”
Närmar du dig pensionsåldern och inte kommit långt med sparandet kan det kännas tufft. Men ännu har tåget inte gått för att höja din pension, menar SEB:s privatekonom Américo Fernández. “Det är aldrig för sent”.
ANNONS