News55

Fem tips till dig som vill bli jobbonär – kan ge tusentals kronor

Ett brandgult pensionskuvert och en äldre person håller i pengar. Skandias pensionsekonom Mattias Munter ger tips till den som vill stärka pensionen genom att bli jobbonär
Skandias pensionsekonom Mattias Munter ger tips till den som vill stärka pensionen genom att bli jobbonär. (Foto till vänster: Fredrik Sandberg/TT. Foto till höger: Leif R Jansson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

Funderar du på att fortsätta jobba efter att du uppnått pensionsåldern och bli jobbonär? Här får du i så fall några tips från Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kan stärka din ekonomi med flera tusen kronor i månaden genom att vara jobbonär, det skriver Privara Affärer.

Det är många som väljer att trappa ned på jobbet innan de går i pension, men det är även många som väljer att bli jobbonärer och fortsätter jobba efter att de nått pensionsåldern.

“För den enskilda jobbonären ger det en rejäl skjuts för privatekonomin. Pensionen blir snabbt tusentals kronor högre i månaden. Samtidigt får man en sänkt skatt på arbetsinkomster från det året man fyller 67, vilket bidrar till ytterligare pengar i plånboken”, säger Mattias Munter till Privata Affärer.

Inte starkaste motivet

Skandias nya Novusmätning visar dock att ekonomi inte är det starkaste motivet till att bli jobbonär, utan att det oftare handlar om att jobbet känns meningsfullt.

“Det skulle kunna visa på behovet och efterfrågan på de mjuka värden som ett jobb för med sig. Det kan röra sig om ett socialt sammanhang, personlig utveckling, att man har mer att ge och bidra med, och att det många gånger kan trumfa de ekonomiska behoven senare upp i åldrarna, säger Mattias Munter i ett pressmeddelande.

Han menar att känslan att vara efterfrågad för sin kompetens, känna gemenskap och fortsätta utvecklas, många gånger kan väga tyngre än ekonomiska behov och även bidra till bättre hälsa, men att ekonomin så klart också är en faktor.

Skandias pensionsekonom Mattias Munter
Skandias pensionsekonom Mattias Munter. (Foto: Skandia)
ANNONS
ANNONS

Novusmätning med pensionsfrågor

I Skandias Novusmätning svarar 49 procent att de inte tror att deras pension kommer räcka för att täcka deras levnadskostnader när de blir pensionärer.

I undersökningen uppger 44 procent att de kommer behöva 80 procent av sin slutlön för att kunna fortsätta leva som de vill och 40 procent vet inte vad de kan förvänta sig att få i pension.

Undersökningen visar också att en majoritet av de 1 054 slumpmässigt rekryterade intervjupersoner som svarat gärna vill fortsätta jobba efter att de uppnått riktåldern för pension.

Drygt 25 procent svarar att de vill fortsätta jobba några år extra efter pensionen av ekonomiska skäl .

Mer pension och lägre skatt

“Det blir en dubbel effekt att jobba vidare som ‘jobbonär’. Pengar fortsätter att betalas in till den allmänna pensionen när du fortsätter jobba, oavsett din ålder. Om du dessutom väntar med att ta ut pensionen, så betyder det att pensionen behöver räcka en kortare tid, vilket också gör att månadsbeloppet blir högre”, säger Mattias Munter till Privata Affärer.

Från det att du uppnått riktåldern för pension, som nu är 67 år, får du dessutom ett högre jobbskatteavdrag och ett högre grundavdrag vilket ger de flesta lägre inkomstskatt på lönen.

ANNONS

“För den som jobbar vidare utan att ta ut någon pension kan skatten bli så låg som åtta procent på inkomster upp till 342 000 kronor. Det är en dramatisk skattesänkning för de som väljer att jobba vidare fullt ut”, säger han till Privata Affärer.

Enligt Skandias rapport Jobbonärslivet kan en 60-talist som är privatanställd tjänsteman och fortsätter jobba halvtid två år efter uppnådd riktålder öka sin pension med 6 000 kronor i månaden, för en kommunalt anställd 60-talist blir ökningen 4 000 kronor.

Tips till dig som vill bli jobbonär

Mattias Munter ger tipset att prata med din arbetsgivare i god tid, att skaffa dig en överblick över din pensionssituation på minpension.se samt att hålla koll på gränsen för statlig inkomstskatt.

Han tipsar också om att oavsett hur mycket du jobbar kan den allmänna pensionen tas ut i fjärdedelar och utbetalningarna kan pausas.

Mattias Muntes sista tips är att du ska tänka på att det kan gälla olika regler tjänstepensionen, exempelvis när det handlar om deltidsarbete och uttag, eller huruvida den kan pausas, det skriver Privata Affärer.

Undvik onödig skattesmäll på pensionen: Så gör du

I deklarationen i april riskerar du en rejäl skattesmäll på Pensionen. Men anledningen är en ren teknikalitet. Så här slipper du skattesmockan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS