News55

Fördelaktig löneväxling – endast för höginkomsttagare

En man håller förmanande upp ett finger. Löneväxling är ett fördelaktigt pensionssparande, men det lönar sig bara för höginkomsttagare
Löneväxling är ett fördelaktigt pensionssparande, men det lönar sig bara för höginkomsttagare. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Har du hög lön kan löneväxling vara ett alternativt pensionssparande, men är du medel- eller låginkomsttagare är det inget som rekommenderas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du väljer löneväxling för att stärka din pension måste din månadslön i år vara vara 51 250 kronor brutto efter löneväxlingen, detta enligt Min Pension.

För att löneväxla kommer du överens med din arbetsgivare om att göra en extra avsättning till tjänstepensionen, möjligheten finns dock inte på alla arbetsplatser.

Extra premie

Eftersom pengarna vid löneväxling tas från den del av din bruttolön som skulle ha beskattats med 50 procent blir din skatt lägre, det skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet.

Det är 5,8 procent billigare för arbetsgivaren att betala pension än lön och löntagaren brukar få mellanskillnaden så du får vanligtvis 6 procent extra på det belopp du löneväxlar.

Om du har en månadslön på 60 000 kronor och löneväxlar 3 000 kronor i månaden blir din extra premie, enligt Min Pension, 174 kronor och din pensionsutbetalning blir 3 174 kronor, om du löneväxlar 5 000 kronor i månaden får du 290 kronor extra.

ANNONS

Billig sparform med aber

I de kollektivavtalade tjänstepensionerna är förvaltningsavgifterna ordentligt rabatterade och avkastningsskatten är mycket lägre än för, exempelvis, ett investeringssparkonto, ISK, vilket gör löneväxling till en billig sparform.

ANNONS

Det finns dock ett aber, löneväxling rekommenderas endast till höginkomsttagare.

När löneväxlingen gjorts får din bruttolön inte understiga taket, som för 2024 är 51 250 kronor, detta för att din allmänna pension inte ska påverkas negativt.

Och om din bruttolön efter löneväxlingen är lägre än 47 750 i månaden påverkas även din sjuk- och föräldrapenning.

Inte för medelinkomsttagare

Eftersom löneväxling ger relativt hög avkastning frågar sig många medelinkomsttagare om det inte ändå lönar sig att löneväxla för den som tjänar under taket.

Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh har räknat ut hur det skulle slå att löneväxla under taket och säger till Aftonbladet att det går ungefär jämnt upp.

För en 50-årig kvinna som ligger precis under taket och tjänar 51 000 i månaden och löneväxlar 2 600 kronor brutto i månaden, eller 1 800 kronor netto i ett ISK, får i båda fallen cirka 33 900 i månaden efter skatt.

Kvinnan tar ut pengarna under tio år, från 66 års ålder och får då cirka 460 kronor mer i månaden efter skatt om hon löneväxlat än om hon ISK-sparat, hennes allmänna pension blir dock på grund av löneväxlingen 320 kronor lägre efter skatt.

ANNONS

Hon tjänar alltså bara 140 kronor i månaden på sin löneväxling, skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet.

Pensionsknepet vanligare – här är riskerna

Allt fler väljer att löneväxla, alltså byter ut en del av lönen mot pension.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS