News55

Gått i pension? Grattis! Dags att söka jobb i vården

pension
Äldre, men frisk? Välkommen att söka ett jobb i vården! Det är bättre betalt än många tror. För jobbonärer. (Foto: Canva)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 13 feb. 2025Publicerad: 13 feb. 2025

Har du fyllt eller ska fylla 67? Perfekt. Då är det kanske dags för dig att börja jobba på en skola, socialtjänst eller kanske ett sjukhus? Det finns många okända fördelar med att jobba offentligt efter pensionen, berättar Pensionsmyndighetens expert Monica Zettervall för E55.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte bara de som är nya inom kommun och region (tidigare landstinget) som får nytta av det nya tjänstepensionsavtalet AKAP-KR.

MISSA INTE: Pensionsmyndigheten: Så får du 3 900 i lägre skatt – i månaden

En och samma tjänstepension

Förut var det lite olika beroende av ålder, men sedan bara något år tillbaka har i stort sett alla kommun- och regionanställda en och samma tjänstepensionslösning.

Och till skillnad från exempelvis tjänstepensionsavtalen för privatanställda så får faktiskt offentligt anställda inbetalningar till sin tjänstepension oavsett ålder.

ANNONS

Experten har ordet

Det berättar Monica Zettervall, Pensionsmyndighetens pensionsexpert, för E55.

“Det är parterna på den svenska arbetsmarknaden som förhandlar om de kollektivavtalade tjänstepensionerna”, säger hon.

ANNONS

Och de olika tjänstepensionsavtalen har följande åldrar då inbetalningarna slutar.

Övre åldersgräns för intjänad tjänstepension, fördelat per personalgrupp

  • Privatanställd arbetare (SAF-LO) 65 år
  • Privatanställd tjänsteman (ITP2,födda 1978 eller tidigare) 65 år
  • Privatanställd tjänsteman (ITP1, födda 1979 eller senare) 66 år
  • Statligt anställd (PA16): 69 år (förmånsbestämda pensioner till 65 år) 69 år
  • Kommun och region (AKAP-KR, det nya avtalet) Obegränsat
  • Kommun och region (KAP-KL, det äldre avtalet) 67 år

Man får med andra ord mer i tjänstepension som jobbonär om man jobbar inom kommun eller region. Ska man låta det styra ens yrkesval efter pensioneringen? Nej, det tycker inte Monica Zettervall.

“Vill och kan man jobba längre upp i åldrarna är det troligen viktigare att man trivs och att man själv kan styra hur mycket man vill jobba”, säger hon till E55.

      ANNONS

      Kommun och Region mest generösa

      För privatanställda är det alltså så att den som jobbar efter 65 eller 66 års ålder slutar få tjänstepensionspengar inbetalt. Det innebär att det blir billigare att anställa personal i privat sektor på ålderns höst, eftersom tjänstepensionen inte längre behöver betalas. Men för anställda i kommuner och regioner så är arbetsgivaren skyldig att fortsätta betala in tjänstepension även om du nått den tidigare så kallade pensionsåldern.

      Det är ännu mer generöst än tidigare, då man som kommun- eller regionanställd kunde få tjänstepensionen inbetald tills dess man fyller 67. Förändringar har också skett för statligt anställda som tidigare tjänade in till sin tjänstepension till 65 års ålder men numera får de inbetalningar tills dess de fyller 69 år.

      Spargrisen fortsätter fyllas på

      Det innebär att du inte bara fortsätter fylla på din spargris för din allmänna pension, där du tjänar in oavsett ålder. Det innebär också att du fortsätter fylla på din tjänstepensions-spargris med varje arbetad timme, oavsett om du är en så kallad jobbonär eller jobbar vidare utan att ta ut din pension.

      Den lite okända förmånen tjänstepension innebär att du som har arbetat ett helt yrkesliv inom exempelvis privat sektor, och som skulle vilja fortsätta jobba en aning även efter pensionsåldern (eller riktåldern, som det heter från och med 2026) kanske kan sadla om till att jobba i kommunal eller regional sektor och få lite extra guldkant på tillvaron.

      Eftersom tjänstepensionen är den samma för samtliga anställda inom avtalsområdet AKAP-KR, så spelar det ingen roll om du jobbar som vårdbiträde, skolsköterska, lärare, socialarbetare eller kommundirektör. Du får tjänstepension inbetalat oavsett.

      Ett litet undantag

      ANNONS

      Det enda undantaget som kan vara värt att komma ihåg är reglerna för tjänstepensionsinbetalningar för höginkomsttagare är lite speciella efter pensionsåldern om du jobbar offentligt.

      I vanliga fall får man motsvarande 6 procent av sin lön inbetalat till tjänstepensionen AKAP-KR upp till 50 375 kronor per månad. Men för alla pengar man tjänar över den gränsen, får man istället 31,5 procent inbetalt till tjänstepensionen.

      Men det gäller inte för dig som är över 69 år. Istället för 31,5 procent så får du då 6 procent på hela lönen. En liten boost, men inte alls samma som om du hade varit under 69. Om du tillträder en ny anställning efter 69 år omfattas du inte av AKAP-KR.

      Läs mer om ekonomi:

      Pensionsmyndigheten: Så får du 3 900 i lägre skatt – i månaden

      Lönlöst: Du med rörligt elpris kör tvättmaskin nattetid helt i onödan

      Expert ryter till: Alla kan inte jobba efter 65

      Svenskarna är överens: Då vill man gå i pension

      ANNONS

      Lösningen: Fler ska få vårda sina egna närstående äldre – för lön

      Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
      Bilbo Göransson
      Bilbo Göransson

      Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

      Bilbo Göransson
      Bilbo Göransson

      Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

      ANNONS
      Jämför sparkonton

      Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

      Jämför här
      ANNONS