News55

IF Metall: Pensionssystemet missgynnar arbetare och kvinnor

industriarbetare. IF Metall har utrett pensionssystemet och menar att vår pension är orättvis och missgynnar både arbetare och kvinnor
IF Metall har utrett pensionssystemet och menar att vår pension är orättvis och missgynnar både arbetare och kvinnor. Personerna på bilden har inte med texten att göra. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 feb. 2025Publicerad: 18 feb. 2025

Hans jobb innebär att han behöver göra en del tunga lyft, han har jobbat i 47 år, har ont i axlar, rygg och leder men han kommer inte har råd att gå i pension på flera år.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Lasse Törnebohm har ont och hans dröm vore att kunna gå i pension nu, vid 62, men för honom är det ekonomiskt omöjligt, det skriver Dagens Arbete.

Han började jobba när han var 15 och har för det mesta jobbat inom industrin. Nu är han CNC-operatör på SKF och övervakar processer. Han behöver också lyfta tungt.

Vill vara frisk pensionär

Det är egentligen inte pengarna han oroar sig för, pensionen blir okej om han jobbar några år till, men han vill kunna få ut någonting av sitt pensionärsliv.

Han drömmer om att vara frisk och stark när han blir pensionär, men med ett tungt arbete och en pensionsålder som höjs oroar han sig för att det inte kommer bli så.

“Jag har sett det för många gånger med folk runt om kring mig. Det blir att de bara sitter hemma och mår dåligt”, säger han till Dagens Arbete.

Det är få industriarbetare som tror att de kommer orka fortsätta jobba när pensionsåldern höjs, många har en slitsam arbetsmiljö och började jobba redan i tonåren.

För tjänstemän som utbildar sig är det annorlunda, de börjar oftast jobba senare och har skonsammare arbeten, men pensionsåldern är ändå densamma och den höjs i samma takt.

ANNONS

Fackförbundet IF Metall har gjort undersökningar som visar att det bland deras medlemmar bara är en av fem som tror att de kommer orka jobba tills de blir 67 och mer än hälften tycker att pensionssystemet är orättvist.

ANNONS

Orättvist pensionssystem

IF Metall har gjort en egen utredning av pensionen och utredaren Simon Elfström Schönbeck menar att exempelvis arbetsmiljö, sjukdom och föräldraledighet, sådant som den enskilda individen inte kan ta ansvar för, är en orättvisa i systemet, men har stor effekt på pensionen.

Han kallar dagens pensionssystem för felskruvat och säger att det återskapar de orättvisor vi har i arbetslivet. Enligt honom missgynnar systemet arbetare och kvinnor.

För höginkomsttagare fungerar pensionssystemet bra, men för personer med låg inkomst eller med medelinkomst tycker han att det fungerar sämre.

Personer som inte har eftergymnasial utbildning har en kortare förväntad livslängd och det menar han skapar en orättvisa i systemet.

En person som inte har utbildat sig efter gymnasiet har i snitt två år mindre kvar att leva efter att den fyllt 65 och det är inte bara ojämlikt, det påverkar även pensionen då den personen i snitt har två år mindre att ta ut den.

“På så sätt kan man säga att arbetare ”subventionerar” tjänstemäns pension”, säger Simon Elfström Schönbeck till Dagens Arbete.

ANNONS

IF Metalls förslag

Simon Elfström Schönbeck tror inte att pensionssystemet helt kan kompensera för det här, men IF Metall har flera förslag för att stärka pensionen och jämna ut skillnader i den.

IF Metall föreslår att garantipensionen ersätts med en grundpension på 4 000 kronor i månaden för personer som har arbetat i 40 år.

Det skulle enligt förbundet göra att det lönar sig att ha arbetat på ett tydligare sätt, det skulle även ge arbetare mer pension för sitt arbete.

Pensionssystemet missgynnar kvinnor och IF Metall föreslår att föräldraledighet ska ge högre inbetalningar till den kollektivavtalade pensionen.

Förbundet anser även att den insättning som görs för att stärka en av föräldrarnas pension behöver höjas.

Sämre arbetsmiljö missgynnar arbetare som sliter ut sina kroppar med tungt arbete, varför de inte orkar jobba lika länge. IF Metall föreslår att en trygghetspension överbryggar klyftan mellan pensionsåldern och den tid då en arbetare inte orkar jobba längre.

Förbundet anser även att det behövs en rejäl satsning på arbetsmiljö och att karensavdraget ska avskaffas.

ANNONS

Kostar mindre än jobbskatteavdragen

IF Metall beräknar, på det som går att beräkna, att förslagen skulle kosta statskassan 33 miljarder kronor om året och 14 miljarder för AP-fonderna, samt en 1,29 procentig höjning av arbetsgivaravgiften.

“Det är långt billigare än jobbskatteavdragen. Pengarna finns, det beror på hur man prioriterar”, säger utredaren Simon Elfström Schönbeck till Dagens Arbete.

SPF Seniorerna: Hela pensionssystemet behöver ses över

I veckan meddelade företrädare för Pensionsgruppen att de vill se över pensionssystemets grundskydd, SPF Seniorerna tycker att det är bra, men att det behövs mer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS