News55

Ingen skattesänkning för unga pensionärer

PRO:s ordförande, Åsa Lindestam, hon tycker att regeringen har glömt äldreomsorgen i sin budgetproposition
PRO:s ordförande, Åsa Lindestam, tycker att regeringen har glömt äldreomsorgen i sin budgetproposition. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 20 sep. 2024

PRO:s ordförande Åsa Lindestam tycker att satsningen på pensionärers tandhälsa är efterlängtad och det bästa i regeringens budgetproposition.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I sin budgetproposition presenterar regeringen en tandvårdsreform med ett högkostnadsskydd som liknar det inom den vanliga vården och som ska införas för alla över 67 från och med 2026, , det skriver PRO Pensionären.

“Det känns bra att vi tar ett steg närmare ett högkostnadsskydd som fungerar som det skydd som finns i annan sjukvård. Tänderna är ju en del av kroppen! Det gäller att regeringen fortsätter reformarbetet de kommande åren så att vi kommer hela vägen in i mål med detta”, säger Åsa Lindestam till PRO Pensionären.

För lite till välfärden

Åsa Lindestam tycker att budgetpropositionen saknar pengar till äldreomsorgen och besked om högre pensioner. Den innehåller heller inga stora satsningar på välfärden, hon tycker att den bara innehåller småsmulor.

“Jag beklagar att regeringen inte tar ett ordentligt grepp om äldreomsorgen. Det vi lärde oss under pandemin tycks dessvärre vara glömt. Vi behöver en ny äldreomsorgslag och tio miljarder kronor mer per år för omvårdnaden av äldre”, säger hon till PRO Pensionären.

Äldre kommer drabbas av regeringens förslag om att justera upp högkostnadsskyddet för läkemedel nästa år det ger redan sårbara ytterligare en ekonomisk börda.

Alla får inte en skattesänkning

Åsa Lindestam tycker inte att regeringens aviserade skattesänkning rör sig om en skattesänkning för pensionärer.

ANNONS

“Det finns yngre pensionärer som inte omfattas av förslaget, till exempel personer som väljer att gå i pension vid 62 eller 64 års ålder. Dessa personer är pensionärer, men de får ingen sänkt skatt. Detsamma gäller personer med sjukersättning, förtidspension som det hette tidigare. Personer som varken arbetar eller som fyllt 66 betalar många tusenlappar mer i skatt än andra. De unga pensionärerna är helt bortglömda i regeringens skattepolitik”, säger hon till PRO Pensionären.

Pensionärer gynnas inte i regeringens budget

Regeringen lovar att deras budget för 2025 ska göra Sverige tryggare och rikare, men det verkar inte gälla för pensionärer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS