News55

Knapert för amerikanska pensionärer

Frihetsgudinnan i New York. Miljontals amerikaner oroar sig för att deras pensioner inte kommer räcka till
Miljontals amerikaner oroar sig för att deras pensioner inte kommer räcka till. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 aug. 2024Publicerad: 20 aug. 2024

Över hela USA är miljontals amerikaner oroliga över att de inte kommer att ha tillräckligt för att kunna gå i pension. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vissa amerikaner ur generationen baby boomers, födda mellan 1945 och 1965, säger till Business Insider att de skulle behöva arbeta tills de är i 70- eller 80-årsåldern för att ha råd med sina dagliga utgifter.

En del säger att även om de tidigare i livet kunde ha fattat bättre ekonomiska beslut, trodde de att när de arbetat i över fyrtio år borde det garantera en viss komfort senare i livet.

Nina och James

Nina, 72, och hennes man, James, 68, slutade jobba 2012, de jobbade båda inom USA:s statsapparat och trodde att de skulle få en bekväm pension. 

Båda vill att Business Insider använder pseudonymer i stället för deras riktiga namn på grund av känsligheten kring deras tidigare jobb.

Nina gifte sig med James för 35 år sedan. Hon var socialarbetare och blev sedan kriminalvårdare. James har en examen i kriminologi och arbetade i många år som polis och övervakare. Han arbetade i 36 år.

Oväntade livshändelser har gjort deras pension är allt annat än avkopplande. De är oroliga för sin ekonomiska framtid, eftersom deras pensioner knappt täcker deras levnadskostnader. Nina började därför nyligen deltidsarbeta på ett sjukhus.

“Ibland, när jag läser saker om baby boomers, utmålar de oss alla som rika. Vi är inte rika. Vi har jobbat väldigt hårt, och jag började jobba som barnvakt när jag var 12. Men jag tror att vi har tur och har det säkerligen bättre än många”, säger Nina till Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Sjukdomar har kostat

Nina var tvungen att sluta arbeta tidigt på grund av hälsoproblem.

“Vi kunde gå i pension i förtid eftersom vi var brottsbekämpande, så vi hade en bättre pensionsplan som gjorde att vi kunde få vår sjukförsäkring betald”, säger James till Business Insider.

För fem år sedan fick Nina en hjärtattack, som kostade en del av deras pensionssparande. James lades in på sjukhus för en bukspottkörteltumör och under pandemin dog två av Ninas tre barn.

Är inte fattiga

Nina säger att de verkligen inte är fattiga, men att de trodde att deras pensioner och socialförsäkringen skulle räcka.

“Men ändå, som inflationen är, den är helt utom kontroll. Vi har inte haft semester på åtta år. Vi har tillräckligt för att klara oss om inga fler stora nödsituationer dyker upp”, säger hon till Business Insider.

James får cirka 650 dollar, cirka 6 774 kronor, i månaden i social trygghet från anställning inom den privata sektorn utöver sina statliga pension, medan Nina bara får 32 dollar, drygt 333 kronor.

ANNONS

James statliga pension är på cirka 40 000 dollar, motsvarande 416 900 kronor, per år, den höjs med 3 procent om året på grund av ett tak som infördes för över tio år sedan.

Nina uppskattar att de betalar cirka 1 700 dollar, cirka 17 718 kronor, i månaden för kläder, toalettartiklar och mat till sig själva och sina tre katter. De håller sig till lågprisbutiker och köper bara vad de behöver utan att slösa. 

De köpte nyligen en bil från 2014 och de betalar fortfarande ett blygsamt bolån på huset de flyttade in i 2011, de har sex år kvar på bolånet. 

Pensionärsboom i Europa – fler fattigpensionärer

Explosionen av äldre är svår att tackla för Europa, men kanske kan Sveriges mer flexibla pensionssystem vara en framkomlig väg, enligt en analys.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS