News55

Kortare arbetstid: Bekostar det våra pensioner?

Wallenberg
Jacob Wallenberg och Anna Kinberg Batra vid Nobelmiddagen 2023. Wallenberg tror att en minskning av arbetstid kan slå hårt mot Sveriges ekonomi. (Foto: Christine Olsson/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Kortare arbetstid är just nu en het potatis i politisk debatt. LO och industrifacken står på sig, men Svenskt Näringsliv med Jacob Wallenberg i spetsen menar att det kostar för mycket. Kan en minskning av antalet timmar bekosta våra pensioner?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wallenbergs svar är nej. Det skulle ske på bekostnad av svensk konkurrenskraft. Tidpunkten är dessutom olämplig efter den skenande inflationen.

”Att korta arbetstiden skulle ske på bekostnad av Sveriges konkurrenskraft och landets ekonomiska utveckling,” säger Jacob Wallenberg till Ekot

Han menar vidare att Sverige skulle få ett lägre underlag för den välfärd som vi hittills varit så stolta över, och som är unikt. 

Fackens krav står fast

Arbetarfacken har å andra sidan kommit fram till att LO ska driva frågan genom kollektivavtal. I höst ska kraven för nästa års avtalsrörelse spikas.

Industrifacken är samtidigt tydliga med att lönekraven kommer att bli högre än tidigare.

Tidningen Kommunalarbetaren konstaterar att något håller på att hända. Facken tycks på nytt ha fått vind i seglen nu när Socialdemokraterna ånyo är villiga att syna hjärtefrågan. 

ANNONS

Annat var det för 50 år sedan

ANNONS

Fackens inflytande har gradvis falnat sedan 1970-talet när den senaste överenskommelsen om arbetstid fastställdes. Den hade dessförinnan gått ned från 47 timmar i slutet av 50-talet till 42,5 timmar tio år senare. Under tidigt 1970-tal sänktes antalet timmar per vecka ytterligare – till nuvarande 40. 7 timmar under loppet av 14 år visar att facken hade betydligt större inflytande förr. Minskningen har dock skett i etapper:

1958: 47 timmar

1959: 46 timmar

1960: 45 timmar

1969: 42,5 timmar

1973: 40 timmar 

Det har alltså inte skett någon förändring på 50 år. Har vi nått maxgränsen för vad man kan gå ner i lagstadgas tid? 

Kommunalarbetaren skriver att det visst kan gå bra att genomföra en minskning – Norge och Danmark är ju lysande exempel. 

ANNONS

Bekymmersamt

Wallenberg blickar bekymrat framåt med djupa veck i pannan. Han målar  upp en osäker framtid i skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det pågående proxykriget mot Europa. Ett krig som Ryssland också ligger bakom.

Det finns en risk att konflikten kan spilla över på ekonomi och framtida investeringar i ett Europa med överhängande hot. Om så sker, skulle en minskning i arbetstid bli extra kännbar för ekonomin – både för privatsparare och i samhället.

Tidningen Näringsliv, TN betraktar inte förslaget ur ett globalt perspektiv som Wallenberg, men konstaterar att en minskning av arbetstiden kommer att göra negativt avtryck. Enligt experter minskar våra pensioner med en reducering av arbetstiden.

Sveriges pensionssystem bygger på livsinkomst, det vill säga allt man tjänat under ett yrkesliv och varenda betald krona i skatt.

Läs också:

Unga sålda på idén om kortare arbetsvecka

Så ökar stödet för jobb med kortare tid — kan bli en valfråga

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS