News55

Nu får du styra mer över din tjänstepension

tjänstepension
Riksdagen har fattat beslut om flexiblare regler för tjänstepension och pensionssparande. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Från och med årsskiftet kan du pausa utbetalningarna av din tjänstepension efter tycke och smak, enligt ett riksdagsbeslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här passar särskilt jobbonärer som antingen fortsatt arbeta helt eller gör det på deltid vid sidan av sin pension.

Det var i onsdags som riksdagen enhälligt fattade beslut om möjligheten att kunna pausa sin tjänstepension och flexiblare regler för pensionssparande.

Det skriver bland andra PRO Pensionären och tidningen Senioren.

PRO välkomnar förändringen

“Tjänstepensionspengarna är uppskjuten lön och det är rimligt att pensionären får bestämma hur pengarna ska betalas ut”, säger säger Joel Stade, sakkunnig i frågor om pensionärers ekonomi på PRO, till den egna tidningen.

Du som från början har valt en femårig utbetalningstid enligt den så kallade femårsregeln har nu möjlighet att ändra den till en längre utbetalningstid. Förändringen träder i kraft 1 januari 2025.

Möjligheten till paus finns sedan tidigare inom det allmänna pensionssystemet.

PRO efterlyser även flexiblare regler för pensionsförsäkrings- och pensionssparavtal där utbetalning redan har påbörjats.

ANNONS

Gynnar dem med hög tjänstepension

Även många av dagens pensionärer skulle ha nytta av att göra uppehåll i sina pensionsutbetalningar, men det omfattar inte de nya reglerna vilket gör att pensionsbolagen själva får besluta om detta.

Mest väntas de nu förändrade reglerna av tjänstepensionen gynna dem som har högst tjänstepension, vilket i huvudsak är män.

PRO upprepar vikten av att långsiktiga reformer som minskar pensionsgapet mellan kvinnor och män, och på samma sätt anser pensionärsorganisationen att arbetsmarknadens parter bör se över hur tjänstepensionerna som de ser ut i dag påverkar den ekonomiska jämställdheten, berättar PRO Pensionären.

Läs även: Lägre pensioner för kvinnor trots mindre lönegap News55

Läs mer: Kritiken: Pensionssystemet läcker miljarder  Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS