News55

Parternas samarbete höjer pensioner

Go Könberg på valvaka
Karin Karlsbro och Bo Könberg på Liberalernas valvaka 2024 i Posthuset, Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Tjänstepensionen blir allt viktigare i det totala beloppet. Ett av de största avtalen inom tjänstepension är ITP som omfattar 2,7 miljoner privatanställda inom tjänstesektorn och 37 000 företag med kollektivavtal. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport har tagits fram av Collectum och arbetsmarknadens parter – PTK och Svenskt Näringsliv – som beskriver fördelarna med ITP. Enligt rapporten får man mer tjänstepension för varje inbetalad krona. ITP bidrar således till ökad välfärd och belastar samtidigt allmännyttan mindre.

Fördelen med ITP Tjänstepension

En av fördelarna är att vissa försäkringar och skydd som ingår i tjänstepensionen kompletterar Försäkringskassans ersättning på ett fördelaktigt sätt, till exempel sjukförsäkring.

Avgifterna inom ITP:s tjänstepension har pressats kraftigt och anslutna får i regel ut mer tjänstepension än de skulle haft haft om den vore knuten till den öppna marknaden.

“Arbetsmarknadens parter har genom återkommande upphandlingar bidragit till bättre villkor och högre pensioner”, konstaterar Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv för Tidningen Näringslivet.

Det som var bra med det nya pensionssystemet

Enligt Ingvar Backle har nio av tio svenskar som arbetar någon form av tjänstepension, oftast genom kollektivavtal. Tjänstepensionen ITP administreras av Collectum i ett avtal med Svenskt Näringsliv och PTK. 2023 betalade svenska företag in 60 runt miljarder kronor till ITP, vilket är en ansenlig summa.

Bo Könberg ledde arbetsgruppen som tog fram riktlinjer för det nya pensionssystemet som klubbades igenom för 30 år sedan i riksdagen. Han anser att det bästa var livsinkomstprincipen – alla intjänade pengar skulle räknas in i den grundade pensionsinkomsten. I botten skulle det finnas en garantipension för de minst bemedlade.

ANNONS

Det blev några missar

Bo Könberg menar samtidigt att arbetsgruppen var lite väl optimistiska när de antog att 100 procent av alla anställda skulle omfattas av tjänstepension, något som inte infriats.

“Det var 80–90 procent av löntagarna som hade tjänstepension och när vi valde nivån i det allmänna systemet spelade det såklart en stor roll att många fick fyra till fem procent mer i tjänstepension. Om vi antagit situationen annorlunda, hade vi valt en högre nivå i det allmänna systemet än den som nu blev. Vi var nog lite väl optimistiska när vi trodde att alla svenskar skulle omfattas av tjänstepension” berättar han för Svenskt Näringsliv.

Läs också:

Så får du pensionen att räcka livet ut

Tjänstepension: En kalldusch kan vänta

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS