News55

Så får du pensionen att räcka livet ut

Vi blir allt äldre samtidigt som trenden för antalet födslar pekar nedåt.
Vi blir allt äldre samtidigt som trenden för antalet födslar pekar nedåt. Pensionsåldern kommer sannolikt att justeras efter rådande demografisk situation. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 juni 2024Publicerad: 24 maj 2024

Folkhälsan blir allt bättre samtidigt som vi blir äldre. När den demografiska utvecklingen pekar nedåt i antalet födslar blir ekvationen svår att lösa i hur morgondagens pensioner ska finansieras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den genomsnittliga livslängden för kvinnor ligger idag på 91 år och för män är det 88 år. För 50 år sedan låg den genomsnittliga livslängden för kvinnor på 77. Ökningen motsvarar 14 år — 18-procent. 

Genomsnittsåldern beräknas öka till 94 för kvinnor och 93 för män till år 2070, enligt SCB:s kalkyler. 

Med en nedåtgående trend i antalet födslar beräknas den äldre populationen samtidigt uppgå till tjugo procent av befolkningen, enligt Dagens Industri.

Högre pensionsålder en lösning

Mattias Munter är pensionsekonom på Skandia och anser att mycket av den framtida lösningen till ett hållbart pensionssystem är längre arbetsliv. 

”När allt färre arbetande ska försörja allt fler äldre pressas välfärdssystemet, inklusive pensionssystemet. Men alla prognoser visar att läget är fortsatt stabilt”, fortsätter han.

De demografiska förändringarna har redan börjat visa sig i pensionssystemet. Nästa åldershöjning sker 2026 då begreppet riktålder ska införas. Om den fastställs till 67 år, innebär det att man kan börja ta ut lagstadgad pension först vid 64 års ålder.

”För alla som är födda från omkring millennieskiftet pekar prognoserna mot en riktålder på 70 år”, fortsätter Mattias Munter.

ANNONS
Det är rekommenderat att ta ut tjänstepension under så lång tid
Det är rekommenderat att ta ut tjänstepension under så lång tid som möjligt, men har man flera pensionsförsäkringar kan det bli flexiblare genom att man kan ta ut pensionen under varierade tidsperioder. (Foto: Pexels)
ANNONS

Bättre att ta ut tjänstepension över längre tid

I och med att vi lever längre kommer det bli allt viktigare att hushålla och tänka klokt för att få pensionen att räcka livet ut.

Tjänstepensionen är ett bra exempel. En del vill ha tjänstepension utbetalt under fem år då ekonomin tycks blomstra, men när den delen är uttömd återstår den allmänna pensionen som är lägre, vilket blir ekonomiskt kännbart om man inte har andra pensionsförsäkringar att ta av.

Man kan välja under hur lång tid man vill ha tjänstepensionen, fem, tio eller livsvarigt (20 år). Det är rekommenderat att välja livsvarig utbetalning.

“Ett generellt råd är att välja en lång utbetalningstid, alltså livsvarigt. Många har dock flera tjänstepensionsförsäkringar”, berättar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Beräkningsexempel

En månadslön på 60.000 kronor visar att den totala pensionen blir närmare 59.000 kronor per månad om tjänstepensionen betalas ut under fem år. 

ANNONS

Efter det återstår bara den allmänna pensionen på drygt 23.000 kronor per månad.

Väljer man istället livslångt, eller 20-årigt uttag, blir den livsvariga snittpensionen omkring 30.800 kronor i månaden, vilket är betydligt bättre.

Stora skillnader i trygghet

En annan sak som gör stor skillnad är det så kallade återbetalningsskyddet. Det är en del av tjänstepensionen ämnad som en trygghet för nära familj om man dör innan pensionsutbetalningar upphört.

Enligt beräkningar som Länsförsäkringen gjort får en 35-årig person som avstår från återbetalningsskyddet fram till sin pension mellan 5 och 14 procent högre ersättning i pension. Enligt kalkyler skulle det motsvara ungefär 2 000 kronor mer i månaden över en 20-årsperiod, vilket gör en viss skillnad.

ANNONS

ANNONS

Läs också: 

Så kan du få flera tusen mer i pension

En pensionär är en pensionär

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS