News55

Partierna överens: Pensionssystemet måste bli enklare

Pensionssystemet
En klar riksdagsmajoritet anser att grundskyddet i pensionssystemet behöver ses över. På bilden, från den 28 februari 2024, Pensionsgruppen, som nu fokuserar på om inkomstpensioner kan höjas. Från vänster Martina Johansson (C), Teresa Carvalho (S), Ida Gabrielsson (V), Oscar Sjöstedt (SD), ordförande Anna Tenje (M), Anders Ygeman (S), Hans Eklind (KD), Jessica Rosencrantz (M), Mauricio Rojas (L), och Mats Berglund (MP). (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

Riksdagspartierna tycker att det grundläggande skyddet i pensionssystemet behöver bli enklare och att det borde ses över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det grundläggande skyddet i pensionssystemet består av flera olika system som gör att helheten är svår att förstå, det rapporterar Sveriges Radio.

pensionssystemet är komplicerat

Det är flera system, likt ett lapptäcke, som tillsammans ska säkerställa att äldre som inte har arbetat så mycket eller haft låg lön får en rimlig pension.

Det är exempelvis garantipension, bostadstillägg, konsumtionsstöd, inkomstpensionstillägg och äldreförsörjningsstöd. De här stöden har ändrats eller lagts till vid olika tillfällen och tillslut har en komplicerad helhet skapats.

Enligt riksdagspartierna är det svårt att förutse hur vårt arbete kommer påverka hur stor vår framtida pension kommer bli.

ANNONS

Partierna överens

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) tycker att människor måste kunna förstå systemen för att de ska kunna fatta välgrundade beslut om sitt arbete och att helheten då behöver vara mer begriplig.

Liberalerna, Centern och Vänsterpartiet är också beredda att se över systemen och Hans Eklind (KD) menar att dagens kombination av stöd inte blir bra.

ANNONS

“Då är de dessutom kopplade, en del till konsumentprisindex och andra till andra saker så att det blir väldigt obegripligt, det kan till och med vara så att om jag jobbar en timme extra, då får jag faktiskt lägre pension”, säger han till Sveriges Radio.

Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt tycker också att skyddet behöver utredas.

“Det är otroligt svårt för den enskilda individen att förutse och överhuvudtaget fatta ‘okej, jag får det här, för det får jag ut i månaden’, men man fattar inte varför och man kan definitivt inte veta på förhand hur det kommer gå för det är för komplext”, säger han till Sveriges radio.

Vill höja inkomstpensionen

Pensionsgruppen med representanter från riksdagspartierna fokuserar nu på om inkomstpensioner kan höjas genom, till exempel, höjda avgifter och överföringar från AP-fonderna.

När det är klart menar dock en klar riksdagsmajoritet att grundskyddet behöver ses över.

“Även om det är små pengar så är det naturligtvis olyckligt, man blir beroende av en massa olika system vid väldigt lika inkomstsituationer får man olika utfall”, säger Socialdemokratenas pensionsansvariga Anders Ygeman till Sveriges Radio.

Så lockar pensionssystemet dig att ta ut pension senare

Tidpunkten när du tar ut din pension har stor skattemässig betydelse eftersom systemet vill locka dig att ta ut pensionen så sent du kan.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]