News55

Pensionärer gynnas inte i regeringens budget

Till vänster, SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg. Till höger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson
Till vänster, SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg. (Foto: SKPF Pensionärerna) Till höger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson. (Foto: SPF Seniorerna)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 20 sep. 2024

Regeringen lovar att deras budget för 2025 ska göra Sverige tryggare och rikare, men det verkar inte gälla för pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SKPF Pensionärerna anser att det behövs kraftigare åtgärder för att skapa en stark välfärd och jämlika pensioner och förbundets ordförande, Liza di Paolo-Sandberg, tycker att det är tydligt att det här är en budget för friska personer med välbetalda jobb.

“Så mycket går till skattesänkningar och så lite till välfärden. Vi hade i stället hoppats på en budget som på allvar förbättrar vardagen för oss pensionärer, både när det gäller ekonomin och möjligheterna att få den vård och omsorg vi behöver”, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon anser att mer av budgetens reformutrymme borde gå till större satsningar på hälso- och sjukvård samt äldreomsorgen för pensionärer ska inte behöva vänta förtvivlat länge på operation eller känna sig otrygga med hemtjänsten

Nästa år minskar regeringen sektorsbidraget till hälso- och sjukvården från nio till två miljarder. Bland annat försvinner tre miljarder som har gått till att minska andelen timanställda och öka den medicinska kompetensen inom äldrevården.

Positivt med billigare tandvård

Både SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna tycker att beskedet om billigare tandvård för äldre från och med 2026 är positivt.

“Det här har vi stridit för så länge. För vi vet att dagens tandvårdskostnader tvingar många äldre att låna pengar från barnen, vända sig till välgörenhet eller avstå helt. Det är helt oacceptabelt. Vi kommer att noga följa att högkostnadsskyddet utformas på rätt sätt och att pengarna som nu avsatts verkligen räcker”, säger Liza di Paolo-Sandberg i pressmeddelandet.

Satsningen på att den som bor på särskilt boende för äldre ska få lagstadgad rätt till en fast omsorgskontakt, precis som de med hemtjänst är också något som SKPF Pensionärerna välkomnar.

ANNONS
ANNONS

Sänkt skatt för pensionärer

Den sänkta skatten, som även sänks för pensionärer nästa år är dock inget som förbundet jublar över. Liza di Paolo-Sandberg anser att det är en rättvisefråga att skatten ska sänkas på pension när den sänks på arbete.

“Och visst ger det några kronor extra i kassan. Men det är som konstgjord andning på ett pensionssystem som inte fungerar som det ska. I stället krävs långsiktiga lösningar för att komma till rätta med de låga pensionerna. Hela systemet måste ses över och pensionsavgiften höjas”, säger hon i pressmeddelandet.

SPF Seniorernas förbundsordförande, Eva Eriksson, välkomnar också beskeden om skattesänkningar, men även hon anser att lika beskattning på lön och pension är en rättvisefråga.

Hon anser att det är en kortsiktig och olämplig åtgärd för att rätta till grundproblemen i pensionssystemet, det framgår av ett pressmeddelande.

“Pensionerna blir svagare än förväntat och det lönar sig inte att ha arbetat för pensionen, skattelättnader löser inte dessa allvarliga problem. Vi förväntar oss istället att politikerna agerar långsiktigt och ser över hela pensionssystemet samt tar tag i just dessa grundläggande problem”, säger hon i pressmeddelandet.

Inget nationellt vaccinationsprogram

Eva Eriksson är också kritisk till att regeringen fortfarande inte avsatt medel för ett nationellt vaccinationsprogram för äldre.

ANNONS

“Det skulle kunna förebygga och minska lidandet för enskilda seniorer samtidigt som resurserna inom vården skulle kunna användas på ett bättre sätt. Det är en investering i förebyggande hälsa som gynnar äldre och samhället i stort, som Sverige nu missar”, säger hon till i SPF Seniorernas pressmeddelande.

SKPF Pensionärerna hade även velat se en höjning av stödet till landets pensionärsorganisationer i regeringens budgetproposition.

Så mycket sänks skatten för pensionärer i kronor

Förra veckan presenterade regeringen höstbudgeten som bland annat innehåller sänkt skatt för pensionärer nästa år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS