News55

Pensionsmyndigheten får ny styrelse

Pensionsmyndighetens logga på väggen. Pensionsmyndigheten har fått en ny styrelse.
Pensionsmyndigheten har fått en ny styrelse. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

I går fick Pensionsmyndigheten en ny styrelse, i styrelsen finns nu bland annat kunskap om kapitalförvaltning och forskning inom åldrande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsmyndigheten fick på torsdagen en ny styrelse vars uppdrag sträcker sig från den 1 september 2024 till och med den 31 augusti 2027.

“Pensionsmyndigheten får en ny styrelse vars samlade erfarenheter och djupa kunskaper inom bland annat statsförvaltning, it, kapitalförvaltning, säkerhetsfrågor och forskning inom åldrande behövs för myndighetens uppdrag och verksamhet”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i ett pressmeddelande.

Den nya styrelsen består av:

  • Justitierådet Anders Perklev, ordförande
  • Kontorschefen Carl-Magnus Fahlcrantz, ledamot
  • Före detta verkställande direktören Eva Gottfridsdotter-Nilsson, ledamot
  • Avdelningschefen Elisabeth Hopkins, ledamot
  • Före detta generaldirektören Therese Mattsson, ledamot
  • Professorn Ingmar Skoog, ledamot

I Pensionsmyndighetens styrelse ska även myndighetens generaldirektör ingå så Anna Pettersson Westerberg är styrelsens sjunde medlem.

“Pensionsmyndigheten har många viktiga uppdrag, bland annat att ge pensionssparare och pensionärer större möjligheter att förstå och planera pensionen utifrån sin situation och önskemål”, säger Anna Tenje i pressmeddelandet.

Hon säger vidare att regeringen även har gett Pensionsmyndigheten i uppdrag att stärka arbetet med kontroller och ökat möjligheten att utbyta information med berörda myndigheter i syfte att förhindra och upptäcka bidragsbrott.

ANNONS

“70 är det nya 50”

ANNONS

En av de nya ledamöterna är läkaren och professorn i psykiatrisk epidemiolog Ingemar Skoog. Han är även ordförande för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Han är bland annat känd för att ha myntat begreppet “70 är det nya 50”, skriver Senioren.

Minpension.se

“Det vore bra om styrelsen kan bidra till att påskynda arbetet med att Minpension.se ska kunna fungera också efter pensionsuttag och oavsett ålder”, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson till Senioren.

Hon påtalar att SPF Seniorerna har många medlemmar som använder Minpension.se för att få en översikt över sina pensioner även efter att de gått i pension, trots att tjänsten är menad för planering innan pensionsuttag.

“Olika tekniska hinder och dess fokus på planeringen inför pensionsuttag medför dels att tjänsten inte är optimal för den som har gått i pension och efter 80 års ålder tillåts man inte använda den”, säger hon till Senioren

Hon tillägger att SPF Seniorerna anser att Minpension.se bör utvecklas så att tjänsten även kan användas efter pensionering och utan några åldersbegränsningar.

Pensionsmyndighetens gd: Arbete måste löna sig

Anna Pettersson Westerberg, som är ny generaldirektör för Pensionsmyndigheten, varnar för att drivkraften till arbete har urholkats då fler än 60 procent av alla pensionärer idag får någon slags grundstöd. Det framgår av en intervju i Tidningen Näringslivet.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS