News55

Pensionsekonom varnar: Då ryker tusenlappar

Pensionsekonom: Så ska du tänka inför pension med äldre partner
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Din partner är redo för pension men du är yngre och har några år kvar till 65. Hur ska du tänka då? Trifa Chireh som är pensionsekonom på Länsförsäkringar ger sina bästa tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att gå i pension några år tidigare än 65 får ekonomiska konsekvenser. Enligt ett räknexempel som Länsförsäkringar gjort så innebär det 2100 kronor lägre brutto om du går i pension när du är 63 år i stället för att vänta till 65. Jämfört med att jobba till 66 år så ger det 4700 kronor lägre att gå vid 63.

Innan du tar steget rekommenderar hon därför att du ska stresstesta din ekonomi genom att du provar att leva på din pensionsinkomst under några månader. 

– Om det täcker dina utgifter kan du kanske gå i pension tidigare. Planera för eventuella händelser som skilsmässa eller dödsfall, om din partners inkomst är avgörande för din ekonomi. Vid stor åldersskillnad kan det vara bra att ni tidigt sätter upp ett sparande.

Kvinnor har oftare äldre partner

Trifa Chireh lyfter fram att det oftare är kvinnor som väljer en äldre partner och därför ofta drabbas av inkomstbortfall. Åldersskillnaden hos par är nästan tre år. Därför går den yngre av makarna miste om tusenlappar om man samtidigt lämnar arbetsmarknaden.

– Dessutom betalar man högre skatt på pensionen man tar ut. 

Andra tips är att förvalta tjänstepensionen och regelbundet se över fondvalen eller ändra befintliga val inom tjänstepensionen. Att ta steget och börja spara till sin pension är också viktigt. Vill man ha en halv miljon extra i privat pensionskapital bör man ha sparat omkring 3 000 kronor under en tioårsperiod.

Allt fler tjänstemän vill gå i pension tidigt. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen mellan 50–67 vill gå tidigare i pension än den lagstadgade pensionsåldern som nu är 67 år. Det har News55 rapporterat om här.

ANNONS

Den genomsnittliga åldern för att ta ut den allmänna pensionen var 66 år i fjol. Det var en ökning med 1,2 år jämfört med 2022. Orsaken enligt Alma Masic, som är analytiker på Pensionsmyndigheten, är att de tre höjda åldersgränserna påverkar vilken tid man kan börja ta ut sin pension.

Pensionsmyndigheten räknar med att ökningen dämpas i år och att spridningen i ålder för att gå i pension ökar.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS