News55

Pensionsmyndigheten: Så får du 3 900 i lägre skatt – i månaden

pensionsmyndigheten
Monica Zettervall (till vänster) är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten. Bilden är ett montage. (Foto: Canva, Pensionsmyndigheten)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 12 feb. 2025Publicerad: 12 feb. 2025

Beroende på när du börjar ta ut pension och när du slutar jobba så kan du spara många tusenlappar, berättar Pensionsmyndighetens Monica Zettervall för E55.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du går i pension redan vid 63 år och får en månadsinkomst på 18 000 kronor, måste betala 4 700 kronor i skatt. Det är ett skattetryck på ungefär 26 procent. Det är ungefär lika mycket som på löneinkomster.

Hade man istället gått i pension vid 67 års ålder och fått lika hög inkomst så får du ett skattetryck på nästan halva beloppet: 2 800 kronor eller 16 procents skatt. Skillnaden är betydlig: Nästan 2 000 kronor skiljer sig skatten för samma inkomst, med några levnadsårs skillnad.

Det berättar Monica Zettervall för E55 i en intervju på tisdagen.

“Skatten du betalar på pension är högre innan januari det år du ska fylla 67. Så det lönar sig skattemässigt att vänta med att ta ut pensionen. Du kan fortfarande börja ta ut din pension tidigare än så, men då är det bra att vara medveten om att skatten du får betala är högre, så att det inte kommer som en överraskning”, säger Monica Zettervall till E55.

MISSA INTE: Han har två elbilar och bubbelpool, men betalar inget för sin el

Pensionsmyndigheten har räknat

Det framgår även av Pensionsmyndighetens räkneexempel, som myndigheten tagit fram åt E55.

Men faktum är att man kan få en ännu lägre skatt, och glappet kan bli ännu större.

ANNONS

Om du istället fortsätter att jobba det år du ska fylla 67, och inte tar ut någon pension, och har en lön på 18 000 kronor i månaden betalar du bara 7 procent i skatt, eller 1 300 kronor i månaden. Väntar du med att ta ut din pension och fortsätter att jobba kan du alltså spara hela 3 400 kronor per månad jämfört med den som börjar ta ut sin pension och slutar jobba vid 63. Med den löneinkomsten i den åldern betalar du alltså bara 7 procent i skatt. Det är faktiskt mindre än dina avsättningar till din allmänna pension, som fortsätter att ticka på.

“Om du planerar att ta ut din pension de närmsta åren kan du logga in på minpension.se och i deras uttagsplanerare laborera själv för att se hur mycket du kan få i pension per månad vid olika pensionsåldrar”, säger Monica Zettervall till E55.

ANNONS

Pensionsmyndigheten: Då får du tillbaka mer skattepengar än du betalar

Man kan alltså säga att om du är lite fiffig så får du ut mer skattepengar än du betalar in. Det är ovanligt i Sverige.

Men då förutsätter det att du inte tjänar för mycket i lön.

Spara 3 900 kronor varje månad i form av lägre skatt

I kronor räknat blir skillnaden störst om du har en högre inkomst. Har du exempelvis inkomst från både lön och pension vid 63 års ålder, och har en samlad inkomst på 45 000 kronor per månad, så betalar du 11 000 kronor i skatt. Det motsvarar 24 procent av dina totala månadsinkomster, både pension och lön. Om du har samma pensions- och löneinkomster vid 67 års ålder, så får du betala 7 100 kronor i skatt på dina inkomster, eller 16 procent, enligt Pensionsmyndighetens räkneexempel.

Det är skattemässigt hela 3 900 kronor billigare, för samma inkomst fast vid olika åldrar.

ANNONS
TypfallInkomsttypInkomst brutto/årInkomst brutto/ månadSkatte-avdrag/månad(avrundat)Skatt i %
1. Ta ut pension och sluta arbeta 63 årPension216 00018 0004 70026%
1. Ta ut pension och sluta arbeta 67 årPension216 00018 0002 80016%
2. Fortsätta arbeta och inte ta ut pension 63 årLön216 00018 0002 80016%
2. Fortsätta arbeta och inte ta ut pension 67 årLön216 00018 0001 3007%
3. Fortsätta arbeta och ta ut pension 63 årLön och pension432 000*36 0008 60024%
3. Fortsätta arbeta och ta ut pension 67 årLön och pension432 000*36 0004 90014%
4. Fortsätta arbeta och ta ut pension 63 årLön och pension540 000**45 00011 00024%
4. Fortsätta arbeta och ta ut pension 67 årLön och pension540 000**45 0007 10016%
Källa: Pensionsmyndigheten

Monica Zettervalls tre tips

Pensionsexperten Monica Zettervall vill ge två skattetips till blivande pensionärer.

För det första är det bra att ha koll på hur mycket du behöver betala i skatt vid olika åldrar och olika inkomster. Du kan använda Skatteverkets räknesnurra ”Räkna ut din skatt” för att se hur det ser ut för dig.

När du väl har börjat ta ut din pension är det viktigt att inte betala för lite i skatt. Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Ju fler utbetalare du har, desto större är risken för att det totala skatteavdraget blir för lågt.

Dras det för lite skatt på dina totala inkomster riskerar du att få betala en rejäl kvarskatt i deklarationen, och det kan bli en onödig överraskning.

Men hon vill också ge några tips till.

Slösa inte bort din tjänstepension

ANNONS

Många svenskar tar ut sin tjänstepension på kortast möjliga tid, för att hålla uppe inkomsterna under de första åren som pensionär. Men efter fem eller tio år kan tjänstepensionspengarna vara slut, och då rasar inkomsterna i vissa fall drastiskt.

“Vi har gjort undersökningar bland personer som är 70-75 år och flera i den gruppen uppger att de ångrar att de tog ut tjänstepensionen på så kort tid”, säger Monica Zettervall.

Svenskarna blir allt friskare och långlivade. Det gör att man kan ha mycket energi kvar, men väldigt knappa ekonomiska möjligheter att göra något med sin fritid när pengarna från tjänstepensionen väl är slut. Den som tar ut tjänstepensionen över en längre tid har en större chans att få en jämn och ekonomiskt stabil ålderdom.

Pensionsmyndigheten: Jobba litegranna?

Men många svenskar som går i pension hittar dessutom tillbaka till arbetslivet med ny geist, i lugnare tempo eller i en kortare arbetsvecka.

“Fundera över om det är möjligt att gå ner i deltid i slutet av arbetslivet. Då kan du få lön under en längre period, pensionen kan höjas lite ytterligare och dessutom är skatten lägre om du jobbar sent i livet”, avslutar Monica Zettervall.

Läs mer om ekonomi:

Lönlöst: Du med rörligt elpris kör tvättmaskin nattetid helt i onödan

ANNONS

Expert ryter till: Alla kan inte jobba efter 65

Svenskarna är överens: Då vill man gå i pension

Lösningen: Fler ska få vårda sina egna närstående äldre – för lön

Priset på guld slår rekord: Dags att köpa eller sälja?

Hela 75 procent höjd elräkning för 900 000 hushåll – så drabbas du

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS