News55

Pensionsmyndigheten varnar för rådgivare

Artikelbild
STOCKHOLM 20070716
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 13 jan. 2017

Det kan stå dig dyrt om du låter dig övertygas av pensionsrådgivare att ta ut pensionen medan du arbetar för att placera pengarna i olika sparprodukter, det menar Monica Zetterwall på Pensionsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oavsett om du fortsätter att jobba eller inte kan man från och med sin 61-årsdag ta ut sin inkomstpension. Något som gör pensionsrådgivare intresserade från både seriösa och mindre seriösa bolag, det rapporterar Expressen.

Det handlar om många pensionsmiljarder som rådgivare vill komma åt och tjäna provisioner på och de är framförallt intresserade av personer som tänkt fortsätta arbeta. Rådgivarna vill få dig att placera pengarna, ofta i dyra sparprodukter, och lockar med att pengarna ska växa och förränta sig om inget förtida uttag av pensionen görs.

      LÄS MER: Pensionärer nekas bolån hos bankerna

“Ta reda på vad det kostar i avgifter”

Utvecklingen oroar Pensionsmyndigheten och de kommer därför att hålla en presskonferens i nästa vecka.

– Vi har tagit fram en rapport som visar effekterna av förtida uttag, säger Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.

Monica tycker att man bör tänka sig för ordentligt innan man bestämmer sig för att ta ut pensionen i förtid.

– Det är viktigt att ta reda på vad det kostar i avgifter. Och man får lägre pension senare i livet. Därför är det också viktigt att veta hur mycket jag får ut senare, vid 70, 75 och 80 års ålder, säger pensionsexperten Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.

ANNONS

      LÄS MER: Så mycket höjs pensionen där du bor

“Kan påverka andra ersättningar”

Även andra, mindre trevliga överraskningar kan uppdagas i och med att man tar ut pensionen i förtid.

– Det kan påverka andra ersättningar och a-kassan är definitivt något som påverkas. Så fort du tar ut en del av den allmänna pensionen när du arbetar och skulle bli arbetslös, då sjunker a-kassan. De ser dig som pensionär trots att du fortfarande arbetar.

– Det går att stoppa uttaget av allmän pension, men det spelar ingen roll. Du kommer fortfarande att ses som pensionär i a-kassans ögon, avslutar Monica Zetterwall till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

 

ANNONS

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS