Inflationen och de höga räntorna har gjort att våra reallöner har minskat kraftigt, mellan 2021 och 2023 föll de med över 6 procent.
Mest läst i kategorin
Mellan 2021 och 2023 föll reallönerna, mätt som konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, med 6,6 procent på ett årsmedelvärde, detta enligt Konjunkturinstitutet, KI, och Swedbanks beräkningar, det skriver Dagens Industri.
Från och med 2024, när inflationen nu har avtagit, växer reallönerna igen, men enligt KI dröjer det ända till år 2027 innan de är tillbaka på de nivåer de hade innan inflationen steg.
Dessutom kommer de aldrig nå upp till den trend de hade innan 2022–2023.
”Med andra ord: tappet i reallöner under de senaste åren blir permanent”, skriver Jesper Hansson, senior ekonom på Swedbank, i bankens nyhetsbrev Makrofokus, enligt Di.
Lägre prognos
KI:s prognos för reallönen år 2031, mätt som KPIF, är nu 6,5 procent lägre än vad som förutspåddes år 2021 och den största anledningen till det är lägre produktivitetstillväxt.
Andra anledningar är ökade arbetskostnader och att BNP-deflatorn har reviderats upp mindre än konsumentpriserna.
“BNP-deflatorn är ett brett mått som omfattar alla typer av varor och tjänster som produceras i ett land och är därför ett bra mått när man vill justera för inflationen i ekonomin i stort”, skriver Riksbanken.
Finns en ljusning
Jesper Hansson undrar om KI kanske har gjort en allt för dyster prognos gällande produktivitetsnedgången under inflationen, enligt honom behöver den inte vara så permanent som KI antagit.
Han funderar på om de senaste årens svaga produktivitetsutveckling har varit mer cyklisk än vad KI antagit i sin prognos.
Flera bedömare har under senare år menat att svenska bolag har behållit ett överskott av anställda för att kunna vara redo när konjunkturen vänder.
Om det stämmer borde produktionen kunna öka snabbare än vad KI antar i sin prognos, och våra reallöner skulle därmed kunna stiga mer än vad som antagits, det skriver Di.
Mäns högre löner bidrar till kvinnors pension
Män tjänar ofta mer än kvinnor och det gör att kvinnor även får lägre pensioner, men flera miljarder av pensionspengar går från, främst, män till kvinnor.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.