News55

Polisen varnar: Ny våg av barnbarnsbedrägerier

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 maj 2016

Äldre personer har på senare tid blivit uppringda av någon som påstår sig vara deras barnbarn och som ber att få låna upp till 30 000 kronor. I själva verket är det bedragare som lurar äldre. – Vi har mottagit ett 60-tal anmälningar men tror att fler har drabbats, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Hej, hör du vem det är?”

Så kan det låta när en bedragare ringer upp och låtsas vara den äldre personens barnbarn. Bedragaren har sedan förmått den äldre att låna ut ungefär 30 000 kronor och en “kompis” har agerat bud och hämtat pengarna.

      LÄS MER: Här länsas 89-åringens konto av bedragaren

Använder långa telefonlistor

– Detta är ingenting nytt utan det går i vågor och just nu är det aktuellt, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Tidigare fall visar att det rör sig om ligor som använder sig av långa telefonlistor.

– De kollar upp nummer till äldre personer och så ringer de och luskar, ställer frågor och samtalar på ett sätt som gör det möjligt för dem att lura den äldre.

      LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare

ANNONS

Polisen efterlyser drabbade

Polisens speciella utredningsgrupp för brott mot äldre har just nu två män häktade för en lång serie åldringsbrott i södra och mellersta Sverige. Ungefär ett 60-tal anmälningar kan kopplas till härvan men polisen tror att fler har drabbats.

      LÄS MER: Så här undviker du romansbedrägeri

– Oavsett om man bara fått ett samtal utan att pengar lånats ut är det viktigt att ringa 114 14 och anmäla detta, säger Anders Olofsson.

      LÄS MER: Här lurar den fräcke bedragaren till sig nästan en miljon

I kurspaketet “Försök inte lura mig” som polisen tagit fram tillsammans PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren kan man se en film på hur barnbarnsbedrägerier kan gå till och hur man ska agera om man blir utsatt.

      LÄS MER: Trendbrott bland bedrägerier mot äldre

Se filmen här:

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS